Това доказват върху клетки учени от Куинсладския университет 

Широко разпространени видове изкуствени подсладители могат да увеличат антибиотичната резистентност според изследване на Куинсландския университет, съобщава бюлетинът на академичния център. Антибиотична резистентност е свойството на бактериите да оцеляват на атаката на лекарствата от този клас, които са смятани за техни убийци. Такива устойчиви на медикаментите патогени се сдобиха с името супербактерии. Числото им се увеличава бързо и СЗО ги обяви за една от 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството.

Всяка година

светът изяжда

над 117 000 т

изкуствени

подсладители

с идеята да служат като безопасни хранителни алтернативи за хора с наднормено тегло, диабет и други метаболитни проблеми. Но тяхното въздействие върху антибиотичната резистентност досега не е било проучвано. Австралийските учени са изследвали дали добавките насърчават бактериите да си обменят гени за устойчивост на антибиотици.

Въпреки че са разрешени като безопасни хранителни добавки, някои съединения се свързват с промени в чревната микробна среда, подобни на тези, причинени от антибиотици. Тъй като антибиотиците могат да насърчат разпространението на гени за резистентност към антибиотици, учените предположили, че тези нехранителни подсладители могат да имат подобен ефект.

Изследователският екип тества инвитро поведението на болестни бактерии в присъствието на 4 често употребявани синтетични добавки за сладост. Установява се, че

подсладителите

са ускорили обмена

между бактериите чрез

конюгация - нещо като

еквивалент на

сексуално

размножаване

при бактериите, когато влязат в пряк контакт, обяснява изследователят Жиганг Ю.

Бактериите, изложени на тестваните съединения, показали повишено производство на реактивни кислородни видове, повишена пропускливост на клетъчната мембрана и трансфер на гени. Така учените стигат до извод, че резистентните гени се прехвърлят от донора към получателя и реципиентът може да се превърне в устойчив на много лекарства бактериален щам.

Проучването е публикувано в изданието на Международното сдружение по микробна екология.

На базата на резултатите учените смятат, че са необходими допълнителни изследвания върху животни, за да се провери дали продължителната употреба на изкуствени подсладители е в състояние да насърчи антимикробната резистентност в пикочните пътища и червата при хората.