На 18 място сме по заболели в ЕС и на пето място на Балканите

Ситуацията в страната се дължи на така наречения британски щам, съобщи на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов.

Процентът на този вариант непрекъснато плавно расте в Европа.

Това обяснява защо са повече и диагностицираните с коронавирусната инфекция в страната: 1154 са новите заболели лица през изминалите 24 часа, което е със 1249 случая по-малко от вчера.

За последното денонощие са направени общо 6182 теста, oт които са 4052 PCR, а 2130 са с бърз антигенен тест. Повече данни за коронавируса - чети ТУК.

На 18 място сме по заболели в ЕС и на пето място на Балканите, добави държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

В Гранитната зала на Министерския съвет се проведе брифингът за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. В събитието участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Голяма е разликата при заразените в отделните региони - в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище - 27 на сто хиляди.

След британския вариант предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има за нигерийския вариант, подчерта Ангел Кунчев.

Обсъжда се прилагане на локален подход на противоепидемични мерки и овладяване на ситуацията, каза на брифинга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Проф. Красимир Гигов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, увери Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.
На големите болници им е заповядано да ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за ваксиниране е до 10 март, каза директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери Балтов.

"14-дневната заболяемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболяемост са и други страни - Словакия, Малта... дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболяемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболяемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант", коментира доц. Ангел Кунчев.

Той се оплака и от твърдения, че от щаба плашили хората със съобщаването на цифрите.

"Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага дас е борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности". По думите на здравният министър спасението на българския народ е във ваксините.

"Ако някой се опитва да използва тези данни, това за мен като лекар, граничи с престъпление", завърши той.

Очаквайте подробности