За първи път от началото на годината над 1000 нови болни в неделя

Стръмно разрастване на епидемията в последната седмица на февруари показват данните от здравните статистики.

Увеличението на новите болни на седмична база е с 3344 души, или ръстът е с 48,3%, обяви анализаторът Тихомир Безлов, който всяка седмица прави свой анализ на статистиката. Такова разрастване на епидемията от коронавирус не е отчитано в България от края на октомври и началото на ноември миналата година, когато страната бе в пика на втората вълна и бе въведен частичен локдаун със затваряне на училищата, детските градини, търговските центрове и ресторантите.

В последната седмица на февруари са установени 10 267 нови случая на болни от COVID-19 спрямо 6923 за предходните седем дни. Периодът 20-27 февруари е петата седмица с увеличение на новите случаи.

“За разлика обаче от предишните седмици, когато ръстът на новите случаи бе около 1000 повече нови диагностицирани случая спрямо предишната седмица (някаква странна линейна функция) сега са 3344”, написа Тихомир Безлов анализа си, който пуска на своята страница във фейсбук.

Отчита се голямо

увеличение

и на процента

диагностицирани

с коронавируса спрямо общия направен брой тестове. За последните седем дни положителни са 13,4% от тестваните за коронавирус, а седем дни по-рано техният дял е бил 10,5 на сто.

Ръст с 42% се отчита и при починалите от коронавирус за последната седмица. В периода 20-27 февруари жертвите са 328 спрямо 231 починали за предния седемдневен период.

“Чудеса няма, ако нараства броят на новите диагностицирани с COVID-19 и процентът позитивни тестове

просто са

необходими

3-4 седмици,

за да видим ръст

на починалите”,

прогнозира Тихомир Безлов.

В неделя пък електронната информационна система отчете нови 1079 болни от коронавирус. От началото на 2021 година това е първата неделя, в която има над 1000 нови случая на заразата. Обикновено в последния ден от седмицата се обявяват по-малко случаи, тъй като се правят и по-малко тестове.

1643 пък са излекуваните от коронавирус за последното денонощие на миналата седмица.

“Ръстът на заболеваемостта в България не се дължи толкова на охлабването или затягането на мерките, колкото на новия вариант на вируса”, коментира в неделя пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него

ситуацията

позволявала

да се опита

връщане към

нормалността

с отваряне на

заведенията

От 1 март при 50% заетост и с ограничение до 6-има клиенти на маса вече ще могат да работят ресторантите. Те обаче ще имат вечерен час до 23 ч.

От 1 април правителството планира и повторно отваряне на нощните заведения - барове и дискотеки.

“Посещението на ресторант не крие рискове, ако човек само се храни, но се притеснявам за това, което става в по-късните часове, когато падат задръжките”, коментира в неделя доц. Ангел Кунчев.