Какво да избягват новаците в кухнята

Във времето на карантина на някои им се наложи да шетат в кухнята за първи път, да се учат да варят свястно кафе, да пържат яйца. Американското списание “Риъл Симпъл” посочва седем грешки в готвенето, които новаците допускат, и съветва как да се избягват.

Първата е, че

мнозина не четат

рецептите

докрай,

преди да започнат да си приготвят домашна храна. А основно правило за успешно изпълнение на всяка рецепта е внимателно и от началото до края да се прочетат продуктите и инструкциите, преди да се сложи тенджерата на огъня.

Мариноването и задушаването на храната например често изискват часове, някои теста и десерти трябва да преседят в хладилника цяла нощ. Ако ще си правите полезния домашен квас за хляб, ще са ви нужни поне шест дни. Започвате да варите бульон, а се оказва, че не разполагате с половината съставки.

Затова започнете готвенето едва когато подробно сте проучили указанията, сдобили сте се с необходимите съставки и сте наясно в каква последователност да ги използвате. Френските кулинари си имат израз за този ред - mise en place.

Не препълвайте

тигана, когато

пържите или

запичате

храната – тя ще кисне и ще се размекне. При готвене на гъби в масло, пържени картофки или сотирано тофу те трябва да се събират само на един ред. Така продуктите ще имат директен контакт с мазнината и горещата повърхност на тигана, за да се получи търсената апетитна кафява коричка. Този ефект се нарича “реакция на Маяр” и означава взаимодействие между аминокиселини и редуциращи захари, което придава на гозбите на тиган характерен неустоим вкус.

Не забравяйте

солта във водата

за паста,

защото ястието ще се получи блудкаво. Докато се варят, макароните поемат солта от водата и така придобиват вкус. Не се страхувайте, че ще ги пресолите – когато ги сервирате, ще видите, че са точно каквито трябва. Една от рецептите е 10 г сол на 100 г паста в 1 кг вода.

Внимавайте и да не ги преварите, иначе ще се чудите защо вашето “качо е пепе” не е така вкусно като в римски ресторант. Идеалният вариант по италиански е “крехко, но твърдо” или още “ал денте”.

Друг принцип за всякакъв вид ястия е да не добавяте всички подправки накрая – някои се слагат в процеса на готвенето.

Не използвайте

стари подправки,

избягвайте и сухите

Макар че няма да ви разболеят като някои други продукти с изтекъл срок, престоялите треви и билки в кухненския долап с течение на времето губят много от аромата и вкуса си, започват да нагарчат. Заменете изветрелия кимион и къри на прах с по-свежи варианти.  Ползвайте пресни подправки.

Ползвайте пресни подправки.

Бурканите със суха мащерка или риган вършат работа в екстрени случаи, но по възможност си купете пресни. Шепа току-що набран кориандър или босилек напълно преобразява яденето. Ако ще се запасявате с копър и магданоз, по-добре ги измийте, нарежете и замразете във фризер – така остават свежи.

Изхвърлете

тъпите ножове,

занесете ги на точилар или си ги наостряйте редовно сами. Поддържането на кухненския нож в добра форма ще ви спести време и усилие, а ще ви направи и по-добър готвач. Продуктите ще имат естетически вид, няма да са грубо накастрени. При това рязането с наточено острие е доста по-безопасно, отколкото мъчението с тъп нож, който да се отплесне и да ви нарани.  Добрият готвач има остър нож.

Добрият готвач има остър нож.

Запасете се

с термометър

за печене

на месо, пиле, риба. Той е единственото средство чрез измерване на вътрешната температура да се достигне идеалната готовност и да се унищожат потенциално опасни бактерии. “Цветът на мръвката невинаги е надежден показател, че ястието е готово и безвредно”, казва експертът от американския инспекторат по храните Вероника Пфейфъл.

Огнеупорният термометър е лесен за ползване – просто при печене се забожда в центъра на месото и се наблюдава скалата. Стойностите са различни според степента на печене, която искате да постигнете. Но в общи линии говеждото с кръв е готово, когато вътрешната му температура стигне 65 градуса, агнешкото и свинското – 80-85 градуса, рибата – 62 градуса, птиците – 90 градуса.

Избягвайте да бодете и обръщате месото твърде често, особено ако искате да се получи вкусен загар на стека или сьомгата. Както и с препълнения тиган, колкото повече се прекъсва запичането на храната, толкова по-трудно се постига желаната хрупкава коричка. Месото е готово за обръщане, когато се отдели от дъното на съда.

Не забравяйте

да опитвате

постоянно

храната, която готвите. И най-идеалната рецепта изисква ваше участие. Готвенето е процес, дори диалог, в който си говориш с ястието колко време, добавки и подправки му трябват, за да бъде по ваш вкус.

При това роля играят фактори като надморската височина, на която живеете, как пече фурната ви, каква мазнина ползвате, как обичате месото. Затова готовите рецепти не се следват сляпо, а трябва да опитвате след всяка подправка и етап от готвенето.