До месеци палитрата ваксини срещу COVID ще се попълни с третия възможен тип - белтъчните. Те са класически вид и тяхното производство е по-бавно от базираните на информационна РНК (иРНК), каквито са на “Пфайзер”/“Байонтек” и “Модерна”, и векторните, от които в ЕС засега е одобрена само ваксината на “АстраЗенека”.

Белтъчните ваксини се очакват с голям интерес поне по две причини. Първо, на теория защитават по-добре хора с отслабен по някаква причина имунитет. Второ, от междинни данни за клинични изпитания продуктът на “Новавакс” спира асимптоматичното разпространение на коронавируса и осигурява по-дълготрайна защита. Минус на тези ваксини е рискът от алергии заради белтъчната съставка.

Подходът към създаването на ваксината е класически и много прилича на подхода при ваксините срещу херпес зостер и хепатит В например.

NVX-CoV2373 не "заблуждава" телесните клетки да произведат части на вируса, които да задействат имунната система“. Тя „се състои от вирусни белтъци, вече прикрепени към носител, и пряко активират имунната система”, обяснява във "Фармасютикъл технолъджи" Пол Хънтър от университета на Източна Англия.

Инжектира се синтезирана и леко модифицирана версия на шиповия белтък на вируса, а не се “инструктира” тялото да го създаде. Тези ваксини стимулират имунния отговор, като доставят частици от вируса, срещу който са създадени. Белтъкът е комбиниран със съединение, наречено адювант, което ускорява имунния отговор и прави ваксината по-ефективна. Журналистът на агенция Ройтерс Стив Стеклоу участва в клинично изпитване на експерименталната ваксина в Лондон, Великобритания.

Журналистът на агенция Ройтерс Стив Стеклоу участва в клинично изпитване на експерименталната ваксина в Лондон, Великобритания.

В края на януари компанията заяви, че анализ на фаза 3 на клиничното изпитване показва 89% ефективност в Великобритания, където циркулира  нов вариант на коронавируса. Южноафриканското проучване е първото, което сочи, че тамошният нов вариант 501Y.V2 може да бъде победен с ваксина.  Той е частично устойчив на антителата на оздравели от COVID и на антитела, предизвикани от ваксини. "Новавакс" очаква да допълни данните с изпитвания върху още два големи пула. В Лондон вече започна преглед на NVX-CoV2373. "Новавакс" се надява да подаде молба за спешното й одобрение в цял свят в идните 2-3 месеца.

Балтъчни ваксини разработват доста компании, но са на по-ранна фаза на изпитвания за безопасност и ефективност. Подходите са сходни, макар че някои използват белтъца от шипа, други - фрагменти от него, трети - от "тялото" на вируса. Такива са руската ваксина "Вектор", ваксината на GSK, на лаборатории в Китай, а има и кубински кандидат.

Водещият китайски производител "Синофарм" планира клиничен тест на своя рекомбинантна ваксина. След одобрение в неделя друга, по-малка китайска фирма започна проучвания от късна фаза с 10 000 души в Пакистан, като 30% от тях са старци.

Щом заимства толкова много частички от вируса, може ли белтъчната ваксина да разболее, вместо да защити? Не! Пречистените белтъчни антигени в нея не се възпроизвеждат и поради това не могат да причинят COVID. Белтъците от проникващата част на коронавируса са “изпразнени” от елементите, с които той се копира, те са нещо като празна кутия. Но тази “опаковка” кара организма да разпознава вируса при среща с него и насочва имунната система къде да удари.