България да договори с Русия доставка на ваксината "Спутник V",  поиска БСП чрез деловодството на парламента. "Настояваме парламентът да възложи на правителството да се проведат двустранни разговори за ваксината "Спутник", както направиха Унгария и Израел", казва в декларация лидерката на левицата Корнелия Нинова.

Забавянето на одобрените от ЕС ваксини ще се отрази тежко на имунизацията у нас, а това ще доведе до по-бавното ни излизане от финансовата криза, каза тя.

БСП предупреди ръководството на НС, че ако предложението не бъде включено спешно в дневния ред преди да се разпусне парламентът за изборите, ще иска извънредно заседание.

Нинова обвини премиера Борисов и правителството, че всяват хаос във ваксинирането, като обявиха свободна имунизация, а се оказа, че няма ваксини за всички желаещи. "Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си. Както обикновено премиер и министри се оправдаха с чужди грешки. По стар стил все някой друг е виновен", каза лидерката на БСП.