Ресторантите и игралните зали отварят на 1 март при над 350 000 ваксинирани и оздравели след COVID-19

Близо 150 000 са ваксинираните додосега у нас, като само за ден са имунизирани над 17 000. Над 200 000 са оздравелите с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание.  

Той разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да обсъди на среща с бранша днес готовността на заведенията да заработят от 1 март. Според Борисов ваксинацията трябва да продължи с постигнатото темпо.

„В България при стриктно спазвани мерки, но най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, отбеляза Борисов.

Ангелов докладва актуалната ситуация. „По отношение на създадената организация за мобилните екипи днес имаме заявени нужди от Ахтопол и сме пратили екип от РЗИ-Бургас, а 2 екипа са в селата над Търново – в Хаинбоаз. Всички кметове в страната са информирани да дават заявка за мобилни екипи и им се съдейства максимално бързо", каза Ангелов.