Дава осем пъти, спасява четиринайсет човека

Виктория Стоянова

На 14 души, болни от коронавирус, е помогнал Станислав Захариев, който постави рекорд по най-много дарена реконвалесцентна плазма - 8 пъти за почти два месеца.
Всички дарявания са направени през седмица, от началото на декември до края на януари, в Националния център по клинична и трансфузионна хематология (НЦХТ) в столицата. Това е и максималният брой пъти за дарение на кръвна плазма.
"Не вреди да дариш повече от веднъж, основната част от антителата са в органите и се вкарват в кръвта. Когато даряваш, те слагат на машина, която осъществява процедура наречена плазмофереза. Тя издърпва 900 мл кръв, които се превъртат през машината, изкарва се плазма от кръвта и кръвта се връща обратно. Именно заради това е възможно да се дарява плазма в кратък период, без да навреди. Ако се дарява само кръв, трябва да се изчака 3 месеца", коментира пред "България Днес" Станислав Захариев. И добавя: "Едно даряване - 1 банка, се разделя на три части, като с две от тях се помага на двама човека, а останала трета доза остава за кръвната банка, която я разпределя, както те преценят. До момента имам бележки поименно за 14 човека, на които съм помогнал."
Той разкрива, че след 3 месеца, ако всичко е наред, ще продължи да дарява, но този път процедурата ще е тромбофереза, чрез която се издърпват тромбоцити от кръвта, като така се помага на хора с проблеми със съсирването на кръвта.
Самият Станислав се заразява с коронавирус през миналия октомври, но минава през него леко и почти без симптоми. "Треньорът ми от залата, ми съобщи, че е заразен и малко след това и аз излязох положителен. Не мога да кажа категорично дали от него съм го хванал, тъй като работата ме среща с много хора. При мен мина почти безсимптомно и леко. Имах температура няколко часа, днес единствено все още нямам това обоняние и вкус, каквито имах преди да се заразя, но с времето и това ще премине", разказва Захариев за срещата си с COVID-19.
Мъжът споделя, че иска да помага на хора в нужда, затова и дарява безвъзмездно.
"Ако можеш, трябва да правиш добро. Още преди да се заразя, попаднах на статия за лечението с плазмафереза и още тогава прецених, че ако премина през коронавирус, ще отида и даря. По това време статистиката беше страшна. Първите пъти, в които дарявах, дори имаше сериозен недостиг на плазма. Във фейсбук има две групи за даряване на плазма, там се свързват хората, които имат нужда, с хора, които даряват. Спомням си, че когато написах, че имам час и ще давам кръвна плазма, ми писаха десетки хора с молба да им даря на тях. Това ме мотивира да го направя максимално брой пъти, защото трябва да се помага", откровен е Станислав.