Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подкрепи днес предложението на Европейския съюз да се ограничи възможността ваксини срещу COVID-19 да бъдат транспортирани извън пределите на Европейския съюз, изтъквайки, че Европа трябва да си гарантира "справедлив дял" от тях, предаде Ройтерс.

ЕС предложи да се създаде регистър на изнасяните ваксини след като графикът на съюза се наруши заради забавяне в доставките на ваксини на компанията Астра Зенека (AstraZeneca) и други проблеми със снабдяването.

"Разбирам, че има производствени проблеми, но те би трябвало да засягат еднакво всички", каза германският здравен министър пред телевизия ZDF.

"Тук не става дума за Европа на първо място, а за това Европа да получи справедлив дял", подчерта той и допълни, че по тази причина е смислено да се въведат ограничения върху износа на ваксини, предаде БТА.

В петък Астра Зенека уведоми ЕС, че няма да може да достави договорените количества ваксини до края на март, което беше пореден удар за усилията на съюза да се справи с пандемията, след като компанията Пфайзер обяви, че временно забавя доставките през януари.

Шпан отбеляза като окуражаващ фактът, че броят на новите случаи на коронавирус в Германия спада и допълни, че ако тенденцията се запази, властите ще решат какво да направят с рестрикциите.

"Едно е ясно - училищата и детските градини бяха затворени последни и ако има разхлабване на ограниченията, те ще са първите, които ще отворим отново", каза той.