Излагането на мръсен въздух може да увеличи риска от развитие на необратима загуба на зрението, установи мащабно проучване, предаде "London Evening Standart".

Замърсителите на въздуха, за които вече се знае, че причиняват редица здравословни проблеми, сега са свързани с повишен риск от свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD).

Това е прогресивна форма на загуба на зрение, която е в основата на необратимата слепота при над 50-годишните в богати страни като Великобритания.

Други рискови фактори включват по-напредналата възраст, тютюнопушенето и генетиката.

Изследването се базира на данните от 115 954 участници в широкомащабното проучване на „Биобанк“, в което участват над половин милион души.

При 52 602 изследвани са били наблюдавани структурни промени в дебелината и броя на рецепторите в ретината, които са показателни за макулна дегенерация (AMD).

Изследването също така се основава на оценки за замърсители, включително фини частици, известни като PM2,5, азотен диоксид и азотни оксиди, които до голяма степен идват от изгаряне на газове при двигателите на превозните средства.

Малко над 1% от общата група, 1286 души, са диагностицирани с AMD, установи проучването, публикувано в „Британския журнал за офталмология“.

Анализът установява, че като се вземат предвид други фактори, като начин на живот и належащи здравословни проблеми, при участниците, изложени на по-високи нива на концентрации на PM2,5, има 8% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с AMD.

Учените казват, че изследването е с наблюдателни цели и не може да докаже, че замърсяването е причинило загуба на зрение.

Но резултатите напомнят за твърденията на други места по света, според които по-голямото излагане на мръсен въздух прави клетките в очната ретина по-уязвими и увеличава риска от AMD.

Превод и редакция: Винсент Тановски