Резултатите от клинични изпитания във Франция показаха, че медикаментът анакинра, предназначен за ревматоидни болести, не подобрява състоянието на пациенти с умерена пневмония, свързана с ковид, съобщи АФП.

Изпитанията са направени със 116 пациенти от 16 френски болници. Критерият за подбора им е бил да са с умерена пневмония, изискваща подаване на кислород, но не и апаратна вентилация. От тях 59 получили анакинра освен обичайното лечение. След четири дена 36% от тях се влошили. След 14 дена 47% трябвало да бъдат поставени на апаратно дишане или починали. След 90 дена 27% от пациентите били починали.
"Резултатите показват, че анакинра не е подобрил еволюцията на пациентите с умерена пневмония заради ковид", подчертават авторите на изследването. Затова изпитанията са завършили предварително.

През октомври миналата година Френската агенция за лекарствата съобщи, че друго изпитание на медикамента е прекратено заради необяснима повишена смъртност след лекуваните пациенти. През декември обаче беше посочено, че този риск не е потвърден от по-детайлен анализ на данните и прекратяването беше отменено.