Американски и британски биолози откриха, че ранните ембрионални клетки са силно уязвими на коронавируса, ако частици от него влязат в утробата, съобщи ТАСС, като се позова нас татия в електронната библиотека bioRxiv.

В края на февруари 2019 г. китайски биолози откриха признаци, че коронавирусът SARS-COV-2, който причини пандемията от Ковид-19, може да зарази плацентните клетки. Това накара учените да подозират, че може да има и вътрематочно заразяване в развиващия се зародиш.

Последващи наблюдения показаха, че такива случаи са редки. Учените все още не са успели да регистрират видимите последици от инфекцията в зародиша. Тази несигурност породи много спорове дали SARS-CoV-2 е опасен за неродените деца.

Екипът на Маурисио Монтано от института "Гладстоун" в Сан Франциско търси отговор на този въпрос, експериментирайки с дефектни ембриони и аналози на частици на SARS-CoV-2. Установява се, че на повърхността на ембрионалните клетки има рецептори ACE2 и TMPRSS, които са важни за разпространението на коронавируса, както и че фрагменти от обвивката му могат да проникват в тях лесно и да предизвикват масовата им смърт, въпреки че не можели да се размножават.

Това означава, че ембрионите са особено уязвими на коронавирусна инфекция в първите си стадии на развитие, когато още нямат защитна гликопротеинова обвивка, а плацентата не се е оформила.

Затова учените предлагат да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност в репродуктивните клиники.