"Доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия английски вариант. 17 мутации бяха потвърдени днес. Направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории - доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. Направиха го брилянтно", каза по "Панорама" на БНТ Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни болести.

"Ваксината го лови - това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус", добави професорът.

Сега ще направим много по-сериозно проучване да видим какво е разпространението, защото при тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Англия - веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница у нас. Трябва да направим така, че да ограничим новия щам да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания, да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира известно време."

Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много. Съветвам всички, които си идват първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора, завърши д-р Кантарджиев.