Световният експерт по епидемиология Майкъл Остерхолм направи песимистична прогноза за пандемията за следващите 6-12 седмици. Той каза, че най-лошото може би предстои. Необходимо е хората да осъзнаят, че през следващите седмици инфекциите с COVID-19 ще се увеличат значително. 

„Изключително съм загрижен, че през следващите от 6 до 12 седмици ще видим такава ситуация с тази пандемия, различна от всичко досега“, отбеляза Остерхолм по Си Ен Ен.

Експертът предсказа коронавирусната пандемия през 2017 г. в книгата си „Смъртоносната заплаха“. сега той е съветник на президента на САЩ Джо Байдън за пандемията.

COVID-19 зарази 96 млн. души и уби над 2 млн. по света. Той отслаби здравните системи и предизвика тежка икономическа криза в много страни. 

Според остерхолм през следващите седмици пандемията може да се промени и ще видим нещо безпрецедентно с разпространението и на новите варианти на вируса от Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Това значително ще увеличи инфекциите.

На въпрос дали правителството на САЩ може да направи нещо, за да предотврати това, той отвърна, че "повечето хора все още не осъзнават" какво точно предстои. Затова първата стъпка е „да накараме хората да разберат, че това ще се случи, че ще видим значително увеличение на случаите. Въпросът е с колко“.

Втората стъпка според експерта е въвеждане на повече ограничения.

Въпреки намерението на Байдън да ускори ваксинацията в САЩ със 100 милиона дози за първите му 100 дни в длъжността, епидемиологът твърди, че „не можем да накараме ваксината да пристигне по-бързо“. Ето защо той препоръча да се приложат още мерки възможно най-скоро. "Ще има разлика дали ще се реагира сега или по-късно“, предупреди той.

Eпидемиологът отдавна твърди, че ще има нови огнища на инфекции и посочва нов грипен вирус, който ще причини друга пандемия. Тя също ще има опустошителен размах като „испанския грип“ през 1918-1919 г., взел между 50 и 100 милиона жертви.