За съжаление на представителите на силния пол статистиката показва, че те боледуват по-често и по-тежко от дамите. Вероятно това е така и поради ширещото се сред мъжете нежелание да се подлагат на профилактични прегледи и небрежно отношение към здравето им. Учените даже определят това поведение като "синдрома на Супермен" и твърдят, че голяма част от мъжката популация не обича да посещава лекарския кабинет без причина, а дори да има симптоми, ги пренебрегва докато може.

Истината е, че след 50 протичат много изменения в мъжкия организъм и рискът от развитие на различни заболявания започва да расте. На първо място това е ракът на простатата - петдесетгодишните мъже са застрашени с около 40% повече от тези на 35 да развият това онкологично заболяване. След 40-45-годишна възраст при мъжете се наблюдават хормонални промени по подобие на менопаузата при жената. Те се определят като „андропауза“ и се характеризират с намаляването на мъжкия полов хормон тестостерон. Състоянието прогресира, проявленията са оплешивяване, натрупване на мазнини в коремната област, отслабване на мускулатурата, сърдечно-съдови патологии, повишен риск от развитие на остеопороза (прогресиращо метаболитно заболяване на скелета) поради намаляване на костната маса, снижени нива на енергия, подтиснато самочувствие, намалено либидо.

Другата голяма група симптоми на андропаузата са свързани с доброкачествено увеличение на простатната жлеза и разнообразни проблеми при уриниране.

Това е периодът в живота на мъжа, в който той задължително трябва да си избере личен уролог и задържително да го посещава всяка година. Прегледите при уролог не са най-приятното нещо, но са силно препоръчителни за мъжете в андропауза. По време на консултацията и изследванията, които я придружават, лекарят установява състоянието на простатната жлеза и може да назначи адекватна терапия. В Хил клиник се прилагат най-обстойните изследвания, препоръчани от Европейската урологична асоциация. В клиниката всеки мъж получава консултация с уролог, PSA туморен маркер, ехографско изследване на органите в малък таз, IPSS индекс, ректално туширане. Този диагностичен комплекс гарантира, че всяко отклонение от нормата ще бъде "хванато" навреме. Опитните уролози в Хил клиник познават всички урологични заболявания и могат да дадат съвет за всеки проблем. Не се притеснявайте да им зададете въпросите, които ви вълнуват. Много различни симптоми могат да бъдат причинени от хормонален дисбаланс по време на андропаузата.

Дори по време на прегледа да се открие някаква патология на простатната жлеза, това не бива да плаши мъжа, а напротив. Ранно диагностицираната хипертрофия на простатата или дори рака на простатата в първите стадии са лесно лечими без последствия за общото здравословно състояние. Единственото условие е към проблема да бъде подходено с необходимата сериозност и да се определи най-подходящата терапия. Ръководител на операциония екип в Хил клиник е световноизвестния уролог д-р Фернандо Санча, който от години лекува българските мъже и хиляди вече живеят щастливо след като са оперирали при него простатата си, безкръвно и чрез лазер. Клиниката разполага с най-модерна техника за прецизно, безболезнено и бързо отстраняване на увеличена простатна жлеза.

Ако трябва да обобщим - за мъжете над 50 специалистите препоръчват три основни изследвания. Те трябва да се правят профилактично и да се повтарят всяка година, за да живее мъжа спокойно и пълноценно:

1. Лабораторен анализ на основните показатели като ПКК, холестерол, триглицериди, чернодробни изследвания, кръвна захар

2. Ежегоден преглед при специалист-уролог и PSA туморен маркер

3. Електрокардиограма

Дори да се чувствате в перфектна физическа форма, не бива да пропускате тези три важни стъпки, ако сте мъж на средна възраст.

Относно първите две точки от списъка лабораторията и урологичния екип на Хил клиник са на разположение.

Запазете предварително час на 02 439 3131