България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров, каза на брифинг в Министерския съвет главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Притеснението е голямо в Европа заради новия щам особено във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Той не разболява по-теежко, но се разпространява по-бързо и заразността му е в пъти по-голяма. 10 души заразяват 5-6 души в България, а във Великобритания 10 заразяват 27, посочи той. 

За 7 дни излекуваните са 31 456, а броят на заразените е 2993. При смъртността се тръгва от 1,2 на 100 000, достигнат е пик на 8 декември, а сега е 10 на 100 000.  - около 9 пъти по-висока", изтъкна ген. Мутафчийски.

Проф. Балтов допълни, че английският щам е вече у нас. Бил засечен още през ноември в лабораторията на "Пирогов". Лабораторията хващала три варианта на вируса. При този щам обаче един от тях липсвал.

Заетостта на болничните легла за COVID-19 е 20%, като най-висока е в София област и София-град, каза здравният министър Костадин Ангелов. В реанимации заетостта е 43% - най-висока в София област, Силистра, Ловеч и Видин. Запазва се тенденцията за неколкократно по-голям брой на излекуваните в сравнение с потвърдените случаи.

Очаква се на по-лек режим да преминат учениците след 5 клас, заведенията и търговските части на моловете. Решението е взето след заседание на щаба с премиера Бойко Борисов.

Няма забавяне на ваксинирането, каза Красимир Гигов, шеф на щаба за него. Имунизирани са 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите сестри, 19% болничен персонал и др. Ваксинират се и зъболекари и аптекари, допълни Гигов.

Следващата седмица идват 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер". Те ще компенсират онези, които не пристигнаха тази седмица, каза Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата. През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000. Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес, като целта е да се увеличи производството и от март да има по-големи доставки, каза той. През март от "Модерна" се очакват 24 000 дози, после още 3600.

Ако становището за ваксината на "АстраЗенека" е положително, ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Кирилов. По думите му напредва оценката и на ваксината на друг производител, за която се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания.