Новооткритият в Южна Африка щам на коронавируса може да заобикаля антителата, развити при лечение с кръвна плазма от оздравели пациенти, и може да намали ефекта на ваксините, съобщиха учени в сряда, предаде „Ройтерс“.

Изследователите се надпреварват да разберат дали разпространяваните към момента по целия свят ваксини са ефективни срещу щама, с наименование 501Y.V2, идентифициран от южноафриканските експерти по геномика в края на миналата година.

„Щамът избягва ефекта от три класа моноклонални антитела“, пише екип от учени от три южноафрикански университета, работещи с Националния институт по заразни болести (NICD).

„501Y.V2 също така заобикаля неутрализиращите антитела, развити чрез преливането на кръвна плазма“, пишат още учените, като добавят, че заключенията им „подчертават опасността от реинфекция и предричат намалена ефективност на настоящите ваксини”.

Щамът от Южна Африка е с 50% по-заразен , казаха изследователи тази седмица.

Той вече се е разпространил в поне 20 държави, след като е бе открит и докладван на Световната здравна организация в края на декември.

Превод и редакция: Винсент Тановски