Отпускат 1.4 млн. лв. за хибридна операционна в Търново

До юни събират в комплекс всички отделения на търновската болница, които сега са в две бази на 1,5 км една от друга. Той си строи изцяло със собствени средства и нисколихвен кредит от 7 млн. лв.

Директорът д-р Стефан Филев показа на здравния министър модерното крило с топла връзка към стационара. "Във втори етап от строителството сме банков кредит от 3.5 млн.лв., отпуснат при 1% лихва. Предстои да се стартира и поръчка за болнично обзавеждане. Поставили сме си срок юни преместването да бъде факт", каза д-р Филев.

"Когато се строят болници, се чувствам много развълнуван. Проектът е изключително стойностен. Той ще осигури специализиран достъп. Тази болница е една от възловите. Обслужва над 10 общини, годишно лежащо болните са 21 000. Тя много прилича на голяма университетска болница в София. През нея са преминали около 1050 души с ковид", каза министър Костадин Ангелов.

Той съобщи, че министерство ще финансира изграждането на хибридна операционна, в която да се извършват спешни операции на аневризми, за които всяка минута е ценна. По разчет за залата ще са нужни 1.4 млн. лв.

"Амбицията ми е в страната да бъдат изградени 10 здравни центъра като болницата тук. По този начин ние ще гарантираме равен достъп на всички в страната. Това е проект, по който ще започнем да работим много скоро", увери министърът.

По повод ултиматума на ресторантьорите, че ще отворят протестно от 1 февруари, той пак каза, че никога не взема решения под натиск и война не се печели с инат. "Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в момента нашите приоритети, които се пренаредиха от COVID-19, са здравеопазването, образованието, спортът и културата".

Заведенията и моловете ще могат да отворят от 18 февруари, ако няма нарастване на числата на заболяемостта.

"След това ще освободим спорта и културата. От 4 февруари ще пуснем 37,5% от учениците - около три класа. Вероятно ще бъдат разделяни на две, така че максимално много да се спазват мерките", каза Ангелов.

В седмицата от 25 януари се чака извънредна доставка с около 14 500 ваксини, с които ще се имунизират още желаещи от първа фаза.

На болниците са дадени указания да закриват ковид отделенията и да останат около 20% от болничните легла за ковид, а при нужда в рамките на 48 часа да ги разкрият отново. "Сега са заети около 40% от леглата за пациенти с неусложнена форма на ковид", съобщи проф.Ангелов.

Попитани за реакция от Асоциацията на заведенията заявиха по-късно днес, че продължават да настояват за вчерашното си искане ресторантите и кафе-сладкарниците да отворят още на 1 февруари, а нощните клубове - в края на месеца. "За нас е неприемливо да отворим чак към края на месеца. До края на февруари остават на практика десет работни дни и нашите фирми губят възможността да кандидатстват за подпомагане по този начин. Нека все пак да изчакаме утрешното решение на оперативния щаб", каза пред "24 часа" председателят на асоциацията Ричард Алибегов.