Чужденци, хванати без маски на индонезийския остро Бали, са обект на необикновено наказание - лицеви опори, предава RTE.

Видео, което циркулира из социалните мрежи тази седмица, показва как туристи по тениска и шорти са принудени да правят упражнения, докато над тях стоят служители по сигурността.

Властите на Бали направиха носенето на маски задължително на публични места още миналата година, борейки се с бушуващото огнище на COVID-19.

През последните дни обаче десетки чужденци са засечени без маски, уточнява служител по сигурността.

Над 70 души са заплатили глоба от 100 000 рупии (5,86 евро), но други 30 заявили, че нямат пари в брой. Тогава им е наредено да правят лицеви опори.

За тези, които нямат маска изобщо, наказанието е до 50 повторения, а за такива, които просто я носят неправилно - 15.

"Отначало твърдяха, че не са запознати с разпоредбите. След това, че са я забравили, че е мокра или повредена", обясни служителят по сигурността.

Някои индонезийци на острова също са станали жертви на това наказание. 

Властите на Бали предупредиха, че чужденци, които нарушават разпоредбите, могат да бъдат изгонени от страната, въпреки че до момента няма данни някой да е депортиран, защото не носи маска.

Островът все още е затворен за туристи, но е дом на много чуждестранни граждани. Също така чужденци, живеещи по други места в Индонезия, все още могат да посещават Бали.