На читателския въпрос отговаря д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания, Александровска болница

 Остеопорозата е костно обменно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушена микроархитектура на костта, водещи до повишена чупливост при минимална травма. Плътността и здравината на костта са два от елементите на костното здраве. Здравината се оценява по счупванията при падане от малка височина - от собствен ръст. Тя не може да се измери лабораторно в общата практика. Това, което има количествен израз и може да се изследва, е костната плътност. Извършва се с апарати, наречени дензитометри, които

измерват

калциево

съдържимото

в костта

Резултатите се представят с т.нар. Т - скор и ако този резултат е (-2,5) или по-нисък, поставяме диагноза остеопороза. Ако резултатът е между (-2,5) и (-1,0) определяме наличие на остеопения, или ниска костна плътност. Посочените данни се отнасят за жени в менопауза или мъже над 50 г.

Диагнозата остеопороза може се постави и по рентгенова снимка или клинично, като за реимбурсиране на лечението за остеопороза Националната здравноосигурителна каса изисква диагнозата да е поставена чрез дензитометрия.

Остеопорозата е наричана “тихият крадец”, защото костната плътност намалява постепенно и неусетно и първата проява е счупване при лека травма или понякога при малко по-голямо обичайно физическо усилие.

Затова не можем да говорим за ранни симптоми. Определяме т.нар. риск от фрактури и на тези, при които той е голям, препоръчваме лечение.

Основни фактори, които влияят върху фрактурния риск, са наследствеността и напредването на възрастта, ранната менопауза при жените, както и продължително лечение с медикаменти като кортикостероидите например,тютюнопушене, алкохолна злоупотреба и др. Различни заболявания могат да повишат също този риск.

Ако има родител със счупване на бедрената шийка при лека травма, ранна менопауза, ниско тегло, бъбречно заболяване, значимо намаляване на ръста, ревматоиден артрит, тютюнопушене или продължителна употреба на медикаменти, повлияващи костната плътност, или вече е налично счупване при леко усилие, подходящо е да се направи измерване на костната плътност и консултация със специалист ендокринолог или ревматолог. Профилактиката включва намаляване до минимум на рисковите фактори, които можем да повлияем, достатъчен калциев внос, оптимални нива на витамин D и добра физическа активност.

Важно е

да се

избягват

вдигане

на тежко

и особено

паданията

При установяване на повишен фрактурен риск или налични остеопорозни счупвания е наложително адекватно лечение. У нас разполагаме с всички медикаменти за лечението на остеопорозата. Те са ефективни и относително безопасни и гарантират във времето намаляване на риска от нови счупвания и по-добро качество на живот в напреднала възраст.

Остеопорозата е хронично заболяване с ефективно лечение, което, започнато навреме и проведено компетентно, комплексно и достатъчно продължително, може да допринесе значително за един по-дълъг и качестевн живот.