Бебе с антитела срещу коронавирус се е родило в областната болница в Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение. Момиченцето, което се ражда на 5 януари, е в добро състояние, но първоначално е било настанено в неонатологично отделение.

Пеленачето е имало известно изоставане в теглото и размера, заради ковид инфекцията на майката, което нанася промени и в плацентата. Бебето се ражда с тегло 2750гр. и 46 см. дължина.

28-годишната родилка е от Пазарджик и се заразява с коронавирус в последния триместър на бременността. Проследяването и лечението на инфекцията осъществяват гинеколога д-р Иван Китов и анестезиолога д-р Иван Харизанов. Младата майка поддържа в продъление на няколко дни температура от 38.7 градуса, има и кашлица.

Лечението и е успешно и след излекуването от коронавирус лекарите пристъпват към раждането.

То се осъществява с цезарово сечение. Решението за това е на д-р Китов, който преценява, че трябва така да се изроди бебето, заради прекараната от майката коронавирусна инфекция.

Направеният след раждането антигенен тест на момиченцето показва, че то има антитела срещу коронавирус. Това недвусмислено показало, че бебето е имало среща с коронавирус в утробата на майка си. Развитието на момиченцето продължава да се следи от лекари и след неговото изписване от МБАЛ-Пазарджик.

Предстои на детето да бъде направен и количествен тест за антителата му срещу коронавирус.