Справяме се много добре с пандемията. Направихме нещо, заради което отнесохме доста критики - спряха се малките ученици и ВУЗ-овете. Другите страни не предприеха такава мярка, каза по БНТ шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос защо се справяме по-добре от други страни в ЕС. 

"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е като учебния процес, където се събират стотици деца. Дори в Германия, където мерките са строго спазвани, не можа да се спре този фактор за разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките. За тях обучението във виртуална среда не е ефективно. При такава ниска заболяемост това е премерен риск. При повишаването й ще предложим затваряне за известно време", каза Мутафчийски.

"Може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища, и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба. 

"В моловете има масовост на събирания, не като в другите магазини. Да, един магазин също е място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира процесът. Казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Взехме мерки за места, които са най-опасни", добави той. 

"След извънредното положение всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и здравният министър. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. 

"Поръчали сме толкова ваксини, колкото е регламентът. Ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда солидарност с държави извън него. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем, трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 души." 

"Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт. Но има ли някой, който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 000 души. Няма такъв продукт."

Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента. Във ВМА моят заместник доц. Димо Димов е отговорен за ваксинацията. Той има списъци за цялата армия. Платформа със списъци би била полезна. В пандемията се случиха неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

“ЕК е заложила много на ваксината “АстраЗенека” защото е евтина, лесно се произвежда и много лесно се съхранява. При ваксините нива от 95% успеваемост са много редки”, обясни Мутафчийски ефикасността от 70% на ваксината на Оксфорд. "Във ВМА има колеги, които чакаха “Модерна”. Сега са много щастливи, че е дошла. Имат избор". 

“Имаме заетост не повече от 35% на леглата във ВМА. Болниците, които бяха задължени да покрият до 50% от леглата за COVID, вече могат да се ограничат до 25%. Във ВМА поддържахме 28%".