При спадане на регистрираните случаи с коронавирус на 300 на 100 хиляди души в рамките на 14 дни ще разхлабим мерките, заяви доц. Ангел Кунчев при гостуването си в Радио Дарик. В момента са 600 на 100 хиляди души.

В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, като това ще е ваксината на „Пфайзер“, допълни гостът в студиото.

Доц. Кунчев посочи, че трябва да минат трите фази за изследване на ваксината, за да е безопасна, това се прави за тези ваксини, които ще се прилагат у нас.

България ще използва 7 ваксини, които ЕК прие, а Комисията ги е поръчала. Нашата страна ще получи 1,75 процента от общия брой на ваксините, а това означава, че те ще покриват цялото население на страната за две ваксинации.

Доц. Кунчев обясни как ще действат ваксините и каква е разликата между тях. Тези ваксини ще действат за голям период от време, тъй като коронавирусът е стабилен и вероятно един път поставенау ваксината ще предпазва за дълъг период от време, за разлика от вируса на грипа, който се променя и е необходимо да се правят всяка година нови ваксини.

Главният здравен инспектор подчерта още, че много рядко се случват странични ефекти от прилагането на ваксините и в никакъв случай това не трябва да е причина да не се ваксинират хората.

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно, подчерта доц. Кунчев, но е възможно да се появят изисквания от страна на други държави, авиокомпания или работодатели, да се представя документ за поставена ваксина.