Инхалации и гаргара с йод и терпентиново масло изчистват всички налепи, казва певецът

- Г-н Леви, наред ли е вече всичко след коронавируса, който изкарахте? В “Маскираният певец” миналата събота благодарихте на всички лекари.

- С Божията помощ и с намесата на правилния лекар се случват хубавите неща. След прекаран COVID благодарение на една прекрасна лекарка - д-р София Ангелова, успях да премина този тежък момент.

Много хора ми казаха, че са разбрали, че съм изкарал коронавируса, от участието ми в “Маскираният певец”. Не знам откъде е изтекла информация. Аз само споделих, че съм минал карантината, за да не се притесняват хората. Явно този вирус създава леко паника. Водещите Геро и Зуека ме питаха как мина. Аз не обичам да занимавам обществото със себе си. Малко ли са страданията на другите.

- Нещо остана ли от вируса?

- На 6 ноември с жена ми имахме положителни тестове и от 7-и се карантинирахме за 2 седмици. Нямаше как да изляза, за да си направя снимка на белия дроб. Трябваше РЗИ да ми разреши, да съобщя и на полицията от колко до колко часа ще съм навън. Това е хабене на нерви. Казах си, че ще изчакам карантината да свърши. Чак след нея отидох за снимка. Оказа се, че нямам пневмония, само петнисти засенчвания. Това според моята лекарка не е основание за лечение. По новите изисквания няма нужда от PCR тест след карантината. От РЗИ ни смятат за здрави и следователно ние сме здрави.

- Какви бяха първите ви симптоми?

- Като при много тежък грип. Мускулна треска, костите ми все едно са изгнили, както и силна болка в главата. Искрено съжалявам, че доста хора си отидоха. Вярвам, че са на по-добро място. Изказвам искрените си съболезнования на тези семейства и пожелавам на тези, които са в тежко състояние, да се оправят. Трябва да имат силна вяра и много силен дух, да не се паникьосват, да не се страхуват. Много хора са допуснали страхът да завладее съзнанието им и това води до много тежки неща. Като висш разум ние трябва да имаме сила, за да преодолеем много неща, защото всеки от нас има някаква мисия и трябва да я завърши.

- Загубихте ли обоняние?

- Нито аз, нито жена ми загубихме обоняние и вкус. Чувствах се изтощен. Седях на стола или на леглото и ми се виеше свят. От приятели, които са го изкарали, осъзнавам, че възстановяването ще е месец, месец и половина.

- По телефона ли се консултирахте с лекарката?

- Да, свърза ме много близък приятел, актьорът Чавдар Гергов. Д-р Ангелова питаше за симптомите, имам ли температура, как се чувствам. Първо ми даде комбинация от лекарства, а като разбра, че резултатите са положителни, ми изписа други лекарства. Бе изключително внимателна, говореше много успокоително. Това е изключително важно, защото паниката и страхът оставят сериозен отпечатък. Много хора са си отишли освен от гадния вирус, но и от притеснението и страха.

- Вие уплашихте ли се?

- Не, Господ ме е дарил със силна психика. Беше много тежко, ставал съм по 8-10 пъти на нощ да си сменям фланелките, които бяха като потопени в леген. Сутрин благодаря на Господ за всичко, което прави за мен и любимите ми хора. Човек трябва да се учи да бъде благодарен, да има силна вяра и дух. И да бъде търпелив, отговорен и дисциплиниран, особено в такива моменти. Аз от дете съм много дисциплиниран и ме е хващало яд, защото виждам, че много по-разхайтени хора са по-успешни.

- Лекувахте ли се и с народна медицина?

- Аз обичам да се лекувам и с бабешки илачи. От малък съм научен, когато имам такива заболявания - краката в гореща вода с морска сол. Взима се и 1 аспирин и след десетина минути, загърнат в дебело одеяло, човек започва обилно да се поти. Така отровите от всякакъв вид вируси започват да излизат.

Другото, на което съм научил много колеги с проблеми с гърлото, са инхалациите и гаргарите. Прави се сериозна гаргара, която да почисти гърлото от налепи и зачервявания.

За инхалация правя смес в литър вода, която да заври. Малко преди да кипне, слагам 3 с.л. лайка, 1 с.л. мед, 1ч.л. сода, 10 капки йод и 10 капки терпентиново масло. Разбърква се много хубаво и се оставя да ври. Слагам кърпа на главата и над тенджерата започвам инхалациите. За 5-7 минути с почивки вдишвам дълбоко. Прецеждам сместа в чаша и чакам да изстине, защото гаргара не се прави с гореща отвара, нито със студена, а с топла. После се отпива на малки глътки и се прави гаргара по целия диапазон на гърлото.

Така съм си позволявал да лекувам, без да съм лекар. Просто познавам добре гласовия апарат и знам, че такава инхалация и гаргара изключително ползотворно действат на певци да възвърнат гласа си. Това е извън лекарската намеса, която е основна.

- Пиехте ли повече течности?

- Разбира се. Много обичам компоти, сок от ябълки, вода. Така организмът се изчиства. Аз се надявам, че ще дойде ден, в който всички ще кажем сбогом на този вирус. Ще го помним. Но след като ни завърти животът и дойде свободата да се разхождаме, да се прегърнем, целунем, да отидем на театър, без да се притесняваме, че някой ще кихне или ще кашля, ще го забравим.

- Вашата съпруга се чувства добре, нали?

- Да, тя го мина леко. Почти без симптоми. Много бях щастлив, защото ако и двамата бяхме в тежко състояние, нямаше да е хич добре. Имало е да става, писано е било, стана.

- Още има хора, които не вярват в този вирус?

- Тези хора вярват, че не вярват, аз как да ги оборя? Аз съм го минал и вярвам, че той съществува. Не мога да диктувам на останалите. Това е като във вярата. Някои са атеисти. Има различни хора, не може да бъдем изфабрикувани еднакво. Господ ни е създал, но ни е дал свободната воля.