70-годишният разградски химик Димчо Димов, който дълги години е работил в научноизследователския институт към Завода за антибиотици, се опитва да създаде препарат за лечение на COVOD-19.

Димов вече е изпробвал върху себе си лекарство за лечение на грип, а през септември и за коронавирус.

Преди 40 години той започва разработката на медикамента в лабораторията на завода.

"Оказва се, че илачът възпрепятства навлизането на вируса в клетката", казва Димов, но предстоят още редица тествания и изследвания в лабораторна среда. Убеден в лечебните свойства на препарата, го ползва върху себе си. Повече от 18 години с него се лекува от грип. Сам си определял дозата и всеки път спирал развитието на болестта.

През септември, когато се разболял от коронавирус, пак се излекувал с препарата, разработен от него. Победил болестта за няколко дни.
Всеки ден си записвал ефектите от лечението, за да е сигурен в резултата. Болестта при него започнала със силна сънливост. Вземал по-голяма доза в продължение на няколко дни.

"Мога да каже, че на петия ден вече нямах признаци на заболяването", споделя опита си Димчо Димов.

Знанията си не е споделял с лекари, а с учени от БАН. Иска да узакони своето лечебно изобретение, защото симптомите изчезват от 3 до 5 дни от началото на терапията. Лекарството му подпомага имунния отговор на заболелия организъм.

"Защитава клетките от вируса, докато се развие нормалният имунитет. Става автоваксинация", казва химикът. До момента разработката на инж. Димов му струва около 8000 лв. и безсънни нощи.

Дали препаратът на Димчо Димов може да се окаже така желаното лекарство за преодоляване на коварния вирус, засега няма как да знаем. Причината е, че той не е минавал през изпитания, тестване и изследване, нито е легализиран. Но това може да е още една надежда на научния свят да стигне по-бързо до лечението на заболяването, което стресира света.

Ако хипотезата на учения бъде доказана чрез специфично лабораторно изследване, ще последват още химични преработки, след това медикаментът трябва да се тества при грипни вируси и чак накрая при COVID-19.