Силно намаляват свободните интензивни легла в пловдивските болници и в момента налични са само 13. Това обяви областният управител Дани Каназирева по БНТ. Тя съобщи, че днес се събира медицинския щаб, за да набележи мерки и да няма повече върнати линейки.

По думите й общо ковид леглата са 1080, а лекарите, които ги обслужват са 254. "Това означава, че на медик се падат по 4 легла, а на сестра - по 3. Проблеми имаме в определени болници и ангажираме доброволци и стажант лекари. Има недостиг на специалисти. Притеснителни са положителните проби сред медицинския персонал, която 8 месеца вече работи под напрежение", изтъкна Каназирева. Тя допълни, че от над 2600 пациенти, които са минали от началото на епидемията, 801 са обслужени в УМБАЛ "Св. Георги".

По думите й 20 са болниците, които поемат пациенти с COVID, от тях 10 са частни, 4 - държавни и 6 - общински. "Днес продължавам срещите с директорите на медицинските центрове, за да ангажираме доболничната помощ да преглежда граждани и да въведе дневни дежурство", посочи Каназирева.

Шефът на една от частните болници в Пловдив д-р Димитър Димитров заяви, че в момента на интензивно лечение при тях са 11 пациенти и нямат свободни интензивни легла.

408 са новите случаи от последното денонощие за Пловдив и областта.