Търсихме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен, с изключение на моловете. Решението се взе на база анализи. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Денят започва" по БНТ.

Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички Европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, допълни той. 

По думите му има над 2000 лекари, които са болни от коронавирус, и не могат да ходят на работа. Трябва да бъдем солидарни към тях, каза министър Борисов.

350 до 400 млн. лева трябва да инвестираме минимум. 24 лева на ден са осигурени за всички работници на 8 часа, които се налага да излязат в неплатен отпуск. Само три седмици ще бъдат тези административни мерки, припомни министърът. 

Съществуват още мерки, включително да осигурим детегледачки на някои от хората, които не могат да гледат децата си. Разработваме един доста сериозен пакет, каза министърът на икономиката.