Здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница в София след репортаж на БНТ.

"Изгледах няколко пъти материала на БНТ "Как минава едно дежурство по време на COVID-19". Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!

Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други упорито отказват да откриват легла, пазят си чисти болниците. Няма да стане!

След 20-те секунди, които чух по БНТ, настоявам кметът Фандъкова да поиска оставката на директора на IV градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е шефът", пише Ангелов във фейсбук.

От репортажа на БНТ става ясно, че мъж с COVID и тежък стомашен проблем, заради който не може да приема лекарства, не може да бъде приет в болница часове наред. Той е 70-годишен и според жена му е направил гърч. Той обаче се оказва добре познат на доктора. Предният ден лекарят отново е бил тук. Но мъжът вече диша трудно. Д-р Лунд се качва да го прегледа и констатира невъзможност за прием на лекарства. Причината - тежък стомашен проблем, заради който медикаментите не могат да се абсорбират в организма.

Медикът решава за хоспитализация и мъжът е насочен към Четвърта градска. Там обаче - изненада. Малко преди това е приет друг с COVID-19 и цели 20 минути дежурният лекар все още не знае, че нов пациент чака в линейката до тротоара.

Дежурният накрая се появява, а с него идва и първият проблем - хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и положителен PCR. Спешният екип не разполага с тях - тестът не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти - на дежурния и на неговия началник. След дълъг административен спор и още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на условията за хоспитализация или не - двамата лекари излагат своята трактовка. Резултатът - пациентът няма да бъде приет.

Въпреки това дежурната лекарка казва, че на своя глава го приема.