„Параграф 22” по време на COVID-19! Без PCR тест, без лекар, без линейка, без хоспитализация - какво се случва с влошаващите се болни, лекувани вкъщи? Примерът е със семейство от София, което дни наред е останало без болнична помощ във водовъртежа на системата.

Боряна Николова, съпругът и детето й са на домашно лечение. В един момент обаче мъжът се влошава и се налага хоспитализирането му. 

„Мъжът ми се почувства зле. През цялото време бяхме под индиректното наблюдение на личния лекар. По негова преценка се стигна до извода, че вероятно е по-добре да бъде настанен в болница. Аз набрах тел. 112, за да заявя посещение вкъщи. Описах всички симптоми и цялостното състояние на съпруга ми. От Бърза помощ веднага ми заявиха, че не знаят кога ще могат да дойдат”, сподели пред NOVA жената.

Семейството няма направени PCR тестове по няколко причини – лабораториите са натоварени, личните лекари не дават направление, РЗИ също не са направили тест. Настаняване в болница обаче без направен тест за коронавирус е невъзможно.

„Единственият начин, ако нямаш направен PCR тест, е да извикаш Спешна помощ. Смятам, че щом имаш всички налични симптоми, най-разумното е да си останеш вкъщи, на домашно лечение, а не да се редиш по опашки, където голяма част от хората може и да не са заразени. За това ние си останахме вкъщи и решихме, че това е правилната преценка”, каза още Боряна Николова.

След 3 часа жената решава отново да позвъни на тел. 112. Оттам обаче получава отговор, че преди нея има заявен пациент с коронавирус от 9 часа сутринта. В крайна сметка семейството е консултирано по телефона от медик от Спешна помощ да останат на домашно лечение.

„Ако го беше взела линейка, оказва се, че можеше да прекара над 4 часа в буферно помещение или в самата линейка. Защото през това време леглата се запълват, ако има свободни. Бях в безизходица. Даже мислех да тръгна за Русе, но ми се обадиха, че и там нямат места”, сподели още Боряна Николова.