Директорът на Инфекциозна болница проф. Червенякова: Доц. Мангъров не е влизал в COVID сектора

l Той: Несериозно и дори гнусно е да отговаря, докато е в отпуск

l Лекувам заразени в личната си практика

В остро противоречие влезе доц. Атанас Мангъров с шефката си проф. Татяна Червенякова - директор на столичната Инфекциозна болница.

“Доц. Мангъров не е влизал в COVID сектора на болницата и не е лекувал заразени хоспитализирани пациенти”, казва тя в отговор на въпроси на Скенер.нюз за началника на детското инфекциозно отделение. Мангъров не е включен в екипите на първа линия и не е получавал допълнителното възнаграждение от 1000 лв.

Отговорите на проф. Червенякова идват след твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски е напълно безсмислена мярка и всеки ден самият той влиза без маска в COVID сектора на Инфекциозната болница.

Като несериозни и дори гнусни определи доц. Мангъров тези твърдения пред “24 часа” и недоумя как проф. Червенякова е отговаряла на въпроси, свързани с него, след като тя е в отпуск в последните дни.

“Проф. Червенякова в момента е в отпуск, в разгара на епидемията.

Аз като шеф на катедрата

съм ѝ разписал отпуска

Не знам тя по какъв начин е давала тези отговори, докато е в отпуск. Аз и не получавам 1000 лв. за работа с коронавирус, защото съм началник на детската клиника към Инфекциозната болница. Аз обаче работя в болницата и всеки ден влизам в тези места, защото там също понякога попадат деца с COVID. Това, което се казва, е несериозно и дори гнусно”, коментира инфекционистът пред “24 часа”.

Той потвърди, че не е лекувал хоспитализирани пациенти с коронавирус, защото те са в друго отделение, но обясни, че в личната си практика лекува заразени с COVID-19. Прегледът в кабинета му струва 100 лв., а за посещение у дома взема 200 лв.

“Не е работа на ръководството на болницата да се бърка какво казвам в медиите. Аз говоря от свое име и това няма никакво отношение към болницата”, каза доц. Мангъров, като потвърди, че шефовете на болницата са правили намеци да го накарат да ограничи медийните си изяви.

“Аз съм служител на Медицинския университет и в болницата съм на половин длъжност. Тоест моят основен началник в момента е деканът на Медицинския факултет и директорът на болницата не ми е пряк началник”, добави шефът на детската инфекциозна клиника.

В последното си тв интервю той обясни, че рядко слага маска, и дори показа една за еднократно ползване, която стои в джоба му от септември. “Мирише на джоб”, допълни тогава той, а и пред “24 часа” потвърди, че не се шегува и ползва еднократна маска 2 месеца.

“Маската ми наистина

е от септември

Постоянно си я нося в джоба. Носенето на маски не предпазва. Във Франция днес налагат вечерен час. Защо? Защото мерките, които прилагат от месец насам, не помагат. С маски, със затваряния, локаути не се бори такава респираторна инфекция”, казва още доц. Мангъров. Заразата щяла да мине през цялото население и не бива да се създава паника за това.