Болниците вече записват доброволци.

Клиниката по алергология в “Александровска” става инфекциозна

АГ директор на болница стана доброволец в собственото си COVID отделение

Само за ден коронавирусът изкара от здравната система още 65 лекари, медицински сестри, санитари и друг медицински персонал, които са дали положителен резултат. Така броят на заразените от началото на пандемията у нас достигна 1948. От тях към момента

активни са

случаите на над

500 медицински

лица,

т.е. са на лечение или под карантина (по данни на МЗ от 22 октомври).

На този фон голяма част от болниците вече са на ръба и за втори път отправят призиви за помощ от доброволци.

Обстановката не е приятна и мисля, че вече е близка до критичната, описа ситуацията и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов във вторник. Най-голямата спешна болница у нас затвори вече 3 от клиниките си, за да приема пациенти с коронавирус. Това са едната от травматологичните, гнойно-септичната хирургия и неврологията. Заразените медици там са 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата, обясни проф. Балтов.

За момента лечебното заведение няма да вика доброволци, а ще преразпредели силите, които има. “До 1-2 дни, когато видим какво е положението, може би ще се обърнем с апел за помощ от

младите колеги,

които в никакъв

случай няма да

пуснем в среда,

те ще помагат

в другите

отделения”,

каза проф. Балтов пред bTV.

Според него обаче, ако нещата продължат в същия темп, ще се наложи

медиците да се

връщат на

работа веднага,

нищо че до

вчера са били

с положителен

резултат

- така както това се случва на много места в Европа в момента.

Призив за помощ от доброволци обаче отправи ВМА във вторник - за втори път от началото на пандемията. През пролетта там се отзоваха над 200 доброволци.

От болницата се обръщат към всички студенти от последните курсове по медицина, здравни грижи, специализанти и граждани с немедицинско образование с молба да подкрепят екипите им в битката с COVID-19. Желанието си могат да заявят на [email protected], с имена, курс на обучение или професия, телефон и е-поща за обратна връзка. За всички доброволци са осигурени необходимите лични предпазни средства.

“Пандемията влезе в нов етап от своето развитие. Вече 8 месеца лекари, сестри и медицински работници на първа линия денонощно се борят със заразата. Предвид развоя на ситуацията отново имаме нужда от вашата подкрепа”, пишат от ВМА.

11 нови легла за лечение на пациенти с коронавирус разкри и “Александровска” и така болницата разполага с общо 37. В момента там се лекуват 15 човека с коронавирусна инфекция, всички са в по-тежко състояние, обясни инфекционистът д-р Тома Томов. В дългосрочен план болницата предвижда да реновира Клиниката по алергология в инфекциозно отделение, обяви шефът ѝ проф. Борис Богов.

“Заради липсата на жива сила от вчера сме въвели т. нар. COVID дистанционна електронна система, която съществува в други европейски страни при по-леките пациенти, които не са интубирани.

Чрез електронни

устройства се

следят 3 основни

показателя - кислородно съдържание, честота на пулса, кръвно налягане и когато излязат от ритъм, лекар реагира веднага”, обясни проф. Богов.

14 са заразените до момента медици в “Александровска”. По-голямата част са медсестри и санитари, има и 5-има лекари. За момента нужда от доброволци в болницата нямат.

Апел за помощ обаче отправи УМБАЛ - Бургас, още в края на миналата седмица. До вторник на него се отзоваха над 20 човека.

Тези с

медицинско

образование ще

бъдат назначени

в инфекциозното отделение, което е препълнено с пациенти и екипът там е на предела на силите си. Останалите ще са в помощ на лекари и сестри от други звена на болницата, в които също има пациенти с COVID, уточняват от ръководството на здравното заведение.

Част от доброволците вече преминаха инструктаж при главната сестра на болницата и са по отделенията. Трима, сред които и медицинска сестра, са подали молби за работа, каза говорителят на УМБАЛ - Бургас, Юлия Андреева. Сред доброволците има и парамедици, които са участвали в обучителни модули в Спешно отделение и ще помагат на лекарите там.

Подготвя се и списък с доброволци - студенти, които се обучават за медицински сестри в бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Част от тях също ще бъдат назначени на трудов договор. Има и обаждания от новозавършили лекари, които изявяват желание да работят в УМБАЛ - Бургас.

Лекари от други отделения на болницата вече дават дежурства в инфекциозното. Обслужват не само COVID сектора, но и пациенти с други инфекциозни заболявания.

Като доброволец в COVID отделението на своята болницата се включи и управителят на МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив проф. Петър Петров, който е акушер-гинеколог. Там има сериозна криза за медици. Двама от общо 4-мата лекари са дали положителни тестове и са под карантина. Останала е и само

една сестра,

която се грижи

за 18 пациенти Леглата са 30 и се очаква да се запълнят в следващите дни, ако броят на заразените в региона продължи да расте.

“Търсим млади хора, студенти медици за доброволци, но няма. И платени не можем да намерим. А колегите в COVID сектора изнемогват. Работят по 24 часа. Затова реших да помогна”, обясни проф. Петров. Надява се колегите му от другите отделения в болницата да последват примера му, но засега желаещи няма.

Болницата е определена за по-леки случаи на заразени заради липса на по-сериозна техника за интензивно лечение. Разполага с 2 респиратора. От фирма предложили електронни устройства за следене на показателите, каквито има в “Александровска”, но болницата няма пари да ги закупи. Единият струвал 3000 лева.

 

Заразените българи реално са над 300 000, вече 10 го предават на 15

Около 320 хил. са реално заразените у нас, изчисли математикът на щаба проф. Николай Витанов. От тях около 160 000 са активните, въпреки че по официални данни броят им към вторник бе 20 346, т.е. близо 140 000 в момента карат заболяването безсимптомно, обясни той пред Нова тв.

Промени се и репродуктивното число, което стана 1,56 - вече 10 положителни инфектират над 15.

Рекордните 2243 бяха новите случаи на 27 октомври. Рекорден бе и броят на починалите - 42-ма. В болница са 2130, а в интензивните отделения се лекуват 150, Високият брой хоспитализации се дължи на факта, че вирусът се разпространява дифузно, придобил е по-голяма устойчивост, но и че пациентите се диагностицират късно, обясни инфекционистът д-р Тома Томов от Александровска.

“Промените, които виждаме на рентгена, са дифузни и обширни, което означава, че болните са останали вкъщи повече от 7-8 дни и идват в средно-тежко и тежко състояние”, каза той. Тези пациенти се самолекували, за да не попаднат в системата на РЗИ.