Развитието на пандемията COVID-19 е стряскащо, а в България то е изпуснато от контрол. Изказванията на доц. Атанас Мангъров са ненаучни и опасни. Такава позиция изрази живеещият в Швейцария български лекар Аспарух Илиев, който оглавява лаборатория в университета в Берн.

"Не си играйте с една много сериозна болест, която в момента в България е изпусната от контрол. Няма никакво значение дали вярвате в инфекцията, или не, подходете интелигентно и носете (ако не вярвате, просто като подсигуряване) маска, мийте ръце, спазвайте дистанция и проветрявайте помещенията.

Не знаем какво е поведението на вируса при минусови температури, но това, което виждаме при само няколко градуса захладняване, е стряскащо и много сериозно." Това пише д-р Илиев в профила си във Фейсбук, информира news.bg.

"Изказванията на Мангъров за Ковид, за маските, за рисковете и борбата с Ковид са неверни, категорично не отговарят на медицинския консенсус и са подчертано опасни за здравето ви.

Мангъров е детски инфекционист, реално не работи с Ковид болни, в клиниката си няма интензивно отделение и е виждал тежки случаи само по телевизията. Какво му се иска на човек е едно, какво казва науката е съвсем друго. Категорична нагла лъжа на Мангъров е, че науката мисли като него, научният консенсус по отношение на Ковид е на противоположното мнение" - констатира българският учен.