Заместник-председателят на германския Бундестаг Томас Оперман почина внезапно, след като му прилоша снощи по време на снимки за телевизия ZDF, предаде БГНЕС.

66-годишният политик от Социалдемократическата партия на Германия (СДП) загуби съзнание по време на снимките и веднага бе откаран в болница.

Германският министър на труда Хуберт Хайл изрази съболезнования в Туитър за смъртта на съпартиеца си.

Оперман обяви в края на август, че няма да участва в предстоящите парламентарни избори.

"След три десетилетия като член на парламента на Долна Саксония и Бундестага, сега е най-доброто време да направя нещо друго и да се насоча към нови проекти," каза тогава той.

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде почит на Томас Оперман, предаде ДПА.

"От много години го ценя като надежден и справедлив партньор от социалдемократите" в коалициите с тях, каза Меркел чрез говорителя си Щефен Зайберт.

Като парламентарен ръководител Оперман "свърши прекрасна работа за нашия парламент във времена на трудности", каза Меркел.

Роден в Западна Германия и юрист по образование, той заема редица министерски постове на регионално равнище.

На изборите през 2005 г. печели място в националния парламент на Германия, Бундестага. След същите избори Меркел състави управляваща коалиция с ГСДП, предаде БТА.

Впоследствие той заемаше няколко висши парламентарни поста. След изборите през 2017 г. името му се обсъждаше в медиите като възможен кандидат за външен министър в новото коалиционно правителство на Меркел с ГСДП, доминирано от консерваторите.
В по-ново време той беше сред основните радетели за парламентарна и изборна реформа.

Лидерът на ГСДП Норберт Валтер-Борянс заяви в туитър, че смъртта му е "тежък шок" за партията.

"Страната ни загуби завършен политик, Бундестагът прекрасен заместник-председател, а ГСДП страстен и борбен другар. Всички ние губим приятел - и сме дълбоко натъжени", написа в Туитър министърът на финансите Олаф Шолц.

Председателят на Европейската комисия и бивш германски министър Урсула фон дер Лайен заяви, че смъртта на Оперман я е разстроила силно.

"Изключителна личност и демократ почина. Толкова е тъжно", заяви в Туитър Фон дер Лайен, която е дългогодишен политик от Християндемократическия съюз.

В края на август Оперман обяви, че няма да се кандидатира на следващите парламентарни избори.

"След 30 години като представител в регионалния парламент на Долна Саксония и в германския Бундестаг, сега е подходящото време за мен отново да правя нещо друго и да се заема с нови проекти", каза той тогава.