"Пирогов" затваря цял етаж за заразени от COVID-19 медици

"До колкото знам състоянието на Борисов е стабилно. Лекува се в домашна обстановка. Под постоянен контрол е. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Виждаме, че въпреки, че е свалена карантината, 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимумът е 7 до 10 дни и всички от първи ред трябва да са в 10-дневна карантина, колкото и да не ни се иска", каза шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на Нова тв за положителната проба на премиера за коронавирус. Според Балтов президентът Радев също трябва да бъде в 10-дневна карантина, след като се разбра, че полският му колега, с когото се срещнаха преди седмица в Талин, е с коронавирус. Проф. Балтов разритикува РЗИ в компромисите им за премиера и президента в премахването на карантината им, въпреки че бяха контактни от първи ред, защото 7 дни е минималният срок, в който тестовете улавят вируса.

"332 души медицински персонал са се заразили за последната седмица, което е 21% ръст спрямо предишната седмица или дневно по 47 човека се заразяват от ковид. Всички отделения, в които няма такава защита като в ковид отделенията са много по-рискови", каза още шефът на "Пирогов".

Щом плановите операции не са спешни, значи могат да бъдат отложени, смята той. "Влизат в болницата не само спешни, но и планови пациенти. Последните 2 седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавируса дори при плановите пациенти. Много от тях влизат и ги оперираме, но те са в латентен период, тоест скрит период, в който PCR теста не ги хваща, че са болни. След това влизат в един пик или клъстърно разпределение в самата болница. Така допълнително заразяваме хора в болница", каза проф. Балтов и каза, че вече това се случва в травматологията на "Пирогов", а едно в едно от отделенията е имало много заразени още преди 10 дни.

60 души от персонала на болницата са заразени в момента, а над 150 са преминали през заразата. Предстои в "Пирогов" да бъдат увеличени реанимационните легла, като станат 22, централната реанимация на болницата ще бъде само за случаите на коронавирус и се затваря цял етаж, в който има 30 легла, но той ще бъде най-вече за заразен персонал. "Пирогов" в момента разполага с 75 легла за средно тежки случаи и 22 легла реанимационни.

Той посочи, че някои частни и държавни болници се "опитват да минат метър" и все още не са открили ковид легла. "Не съм оптимист. Случаите нарастват. Много е важно спирането на нощните заведения, възможността на работа от вкъщи, спазването на физическа дистанция. Таванът на заболеваемостта може да е много голям", коментира проф. Балтов.

Според него човек с дихателна недостатъчност трябва да бъде приет в болница и трябва да му бъде намерено легло, независимо, че е пълно ковид отделението.