След скандала, който се разрази вчера в Университетската болница в Бургас, се постави въпросът ще се намерят ли лекари, които да лекуват заразените с COVID-19, предаде Нова тв.

17 шефове на отделения отказаха да изпълнят заповедта на директора и да командироват свои лекари в Инфекциозното отделение. Писменият отказ е изпратен до ръководството на болницата, Регионалната здравна инспекция и медии.

“Всеки, който се е подписал под този отказ, има своите причини да го направи. Заповедта за командировките обаче не е нова. Медиците искат по 500 лв. за 12-часово дежурство в отделението. Нямаме такъв финансов ресурс”, каза в ефира на “Събуди се” говорителят на Университетската болница Юлия Андреева.

“Положението е много тежко. Има петима лекари, от които двама специализанти. Сестрите са изключително малко, трябва ни помощ", коментира д-р Надежда Колева от Инфекциозното отделение.

доброволци има и ще дойдат на помощ на колегите си още в понеделник. Те могат да бъдат назначени веднага на трудов договор, като имат възможност и за специализация. Всички доброволци, които нямат медицинско образование, но желаят да бъдат в помощ на екипите в УМБАЛ Бургас, могат да бъдат назначени на трудов договор като санитари.

А междувременно, за да се ограничи разпространението на COVID-19 от днес до 2 ноември в Област Сливен са въведени допълнителни противоепидемични мерки. Не се допускат посещенията в дискотеки, и всички нощни заведения за развлечения на закрито. Отменят се груповите празненства на закрито - сватби, кръщенета и други.