3°C   София
 

Не трябва да се плашим от смущаващите цифри, трябва спокойно да погледнем на проблема, защото всичко, което става сега, аз и мои колеги добросъвестни лекари сме предупреждавали.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. в предаването "Денят започва с..." по БНТ.

И продължи: "Какво става - след намаляването на случаите през септември, мерките, които трябваше да се спазват - просто едни маски в магазини и на закрито трябваше да се носят. Когато обаче политиците останаха с впечатление, че хората са се уморили и отегчили - нормално е, казаха, мерките са много строги. А нямаше никакъв контрол. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост. Не може само аз на закрито да съм с маска, а този, който ме познава от телевизора дори влиза в спор с мен. Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример. Е, много си вдигат рейтинга, защото на хората им писна. Да, и на мен ми е неприятна маската, защото ме дразни, задушава ме, и с голямо удоболствия я свалям. Но доста меките мерки щяха да доведат до това да нямаме това рязко увеличаване на случаите, от което хората сега се стресват".

Сега изведнъж от някакво неглижиране минаваме в една паника. Но първо това не е някакво смъртоносно страшно заболяване, не е двра шарка. Болестта просто трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и в лабораториите, за да може да върви икономиката и културният живот, допълни професорът.

"Тази криза доведе до там, че изпъкнаха слабостите на нашата система. 30 години направихме всичко в медицинското образование, за да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал - ами нямало фелдшери, щото била немска думата, дай сега ще им измислим някаква нова. В момента нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Народът да попита тези, които сега критикуват мерките, каквото кажем ние, да казват обратното. които сега изпълзяха да дават акъл .Това са тези същите, които съсипваха медицинското образование. И къде бяха проверките по заведенията през септември?", категоричен бе той.

"Не очаквайте, че като сложим маските навсякъде и като спрем плановите операции, защото и това се готви, и изведнъж всичко ще се оправи. Не, след 2 седмици можема усетим, ако спазваме някакви лични правила, случаите ще са по 1100 на ден, а не както сега", предупреди Кантарджиев.

"Превърнахме образованието в бизнес, както и здравеопазването - за гешефти, аз съм немски възпитаник и употребявам тази дума. Всеки сега да пази себе си и семейството си, за да запази обществото. Не прекаляването с витамини и хранителни добавки. Умереност във всичсо и хигиената, която ще намали случаите", каза още той.

"Най-големият риск да се заразим е в питейните заведения - обясни той. - Когато се консумира алкохол, а музиката е силна, хората говорят по-високо и са по-близо един до друг за дълго време".уолъс
10/24/2020 11:09:00

Простовато-детинските анализи и препоръки на Кантарджиев създават впечатлението, че той може би НАИСТИНА вярва че маските са фактор в коя да е вирусна епидемия, което навежда на извода че той НЕ Е запознат с многобройните научни изследвания по света (от десетилетия) показващи обратното... (да не говорим за страните без маски, живеещи нормално)... обаче работата му е да Е запознат... Тогава? Настояването (не препоръката, а вменяването на принуда) да се носят безполезните маски се вписва единствено в глобалистките напъни за преформатиране на обществото ("новото нормално") с акцент върху КОНТРОЛИРАНИЯ достъп до почти всичко извън дома на индивида... Няма маска (после ваксина, после нещо друго) - няма магазин, театър, бар, стадион... абе нищо няма ако не изпълняваш критерии за "биосигурност"... край, не можеш да функционираш (оцелееш) в обществото... Такъв е светът, който Бил Гейтс и сие ни подготвят с любезното съдействие на Кантарджиев и останалите щабари...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...