Докато мерките се затягат, пенсионери играят карти без маски в Цар-Симеоновата градина

Фен на конспирациите пита фейсбук дали да си покрива устата и носа, като излиза на своя балкон

Трета седмица Пловдив е в бурята на заразата и твърдо държи второто място след София по брой инфектирани за денонощие.

Абсолютен рекорд бе отбелязан към 22 октомври – 147 заразени. Под карантина са 1677 души, а на домашно лечение - 924. В болници са настанени 250. 14 са болниците в областта, които приемат пациенти с COVID. Леглата са 304, но свободни са само 32. А болните медици вече са 98.

“Вирусът

гази наред

– заболелите са от деца в градините до старци. Всеки ден се карантинират по цели класове”, казват от РЗИ.

COVID има и в някои от университетите. От 1 ноември Физико-технологичният факултет в ПУ “Паисий Хилендарски” минава на онлайн лекции заради заразени студенти. Заради актьор с COVID и пловдивският театър затвори за 3 дни.

“Причината за пика в региона е като в цялата страна – неспазване на въведените по-рано ограничения”, обясни областният управител Дани Каназирева. С нейна заповед тази седмица мерките бяха затегнати. В големите хипермаркети не се допускат повече от 100 клиенти, нощните заведения ще работят до 50% от капацитета си и ще мерят температурата на посетителите. В ресторантите пък беше въведено ограничение до 6-има души на маса.

Засилени проверки започнаха в градския транспорт. Служители на Общинска полиция обикалят по спирките и гледат дали пътниците са с маски. На нередовните се пишат предупредителни протоколи. А от следващата седмица ще се налагат и глоби от 300 до 1000 лева. Транспортни фирми също ще бъдат санкционирани от 500 до 2000 лева, ако не са създали организация за контрол.   По главната улица на града вече се виждат хора, които се разхождат с предпазни средства.

По главната улица на града вече се виждат хора, които се разхождат с предпазни средства.

Реакциите на пловдивчани са на двата полюса след въвеждането на по-строгите ограничения. Едни са уплашени и вече носят маски дори когато се разхождат сами. От персонала на магазините твърдят, че много от възрастните са започнали да пазаруват рано сутрин, когато край щандовете няма хора.

“С болно сърце съм. Ако пипна COVID, това ще е краят. Затова в 8 часа съм пред магазина. Вземам си каквото ми трябва и се прибирам.

Разхождам

се вечер,

когато улиците

са пусти”,

споделя 70-годишната Стефана Атанасова на излизане от голяма търговска верига в “Кючук Париж”.

Нейни връстници обаче не се стряскат от галопиращите цифри за заразените в Пловдив.

В Цар-Симеоновата градина, която се намира в центъра в града, пенсионери играят карти скупчени. Дистанция между тях няма. Един-двама само имат маски, които не са сложени както трябва.

“Пречат ни, не можем да дишаме”, обясняват картаджиите.

В пловдивските фейсбук групи ври от коментари за затегнатите мерки в страната и региона.

“Грипът е взел много повече жертви от COVID-19. Защо никога досега не се е оповестявало колко са заболелите и починалите, нито пък хората са задължавани да си слагат маски”, пише Георги Стоев в “Забелязано в Пловдив”.

Пак там друг потребител иронично пита дали трябва да си покрива устата и носа, като излиза на неостъклената си тераса.

Ваня Димитрова се шегува, че човек трябва да ходи с шивашки метър в джоба или ролетка, за да измери дали разстоянието между него и околните е метър и половина.

“Дивотията е

безкрайна”,

заключава тя.

Поддръжниците на мерките също не са малко.

“Трябва да пазим себе си и другите. В противен случай, както беше казал ген. Мутафчийски, ще се мре яко”, посочва Стоян Илиев.

Във фейсбук има и призиви за още по-строги ограничения – за затваряне на ресторанти и нощни барове. На този етап местните власти не са склонни да предприемат подобна мярка.

За да подпомогнат бизнеса, съветниците гласуваха да освободят заведенията от такса за сервиране на открито от 1 ноември до 31 януари догодина.

“Искаме не само да запазим здравето на пловдивчани, но и икономиката. Усилията ни трябва да бъдат насочени към намаляване на положителните проби”, настоява кметът Здравко Димитров.

Областният управител Дани Каназирева обяви, че в следващите десетина дни ще се види какъв е резултатът от по-строгите мерки. Ако няма ефект, ще се затягат още.