3°C   София
 

Факт е, че случаите растат стремглаво, вирусът завзема нови територии и у нас, и в Европа. Това каза проф. Николай Габровски, зам.-шеф на "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

И продължи: "Първоначално бяхме в пълна изолация и се доказа, че тази мярка е ефективна, защото наистина нямаше разпространение на инфекцията, а в някои страни не беше така - имаше много тежка картина, претоварване на здравната система и на реанимационните структури. Знаете какво беше в Италия, Испания, Великобритания, САЩ. Тази картина на нас ни се размина, което беше много добре. Ние бяхме отличници първоначално и тук беше и капанът. Много хора решиха, че такъв вирус няма, а проблемът е измислен. Уви, това съвсем не е така.  Разбирам, че човек търси начин да се успокои вътрешно, да игнорира една опасност и да си каже, че нея я няма. Но това е точно да си завиваш главата в тъмното и да си мислиш, че си защитен. За съжаление тази инфекция не само съществува, но и се разраства."

"Знаете, че прогнозите бяха през лятото тя дори евентуално да изчезне, той като летният сезон не е типичен за въздушно-капковите инфекции. Ниските нива на заразени ни успокоиха твърде много и затова влизаме в зимата с летящ старт в най-лошия смисъл на тази дума. Всички болни, които сега установяваме преди седмица-две са се разхождали по улиците с възможност да предават тази зараза. Не искам да звуча мрачно, песимистично, но цифрите след 2 седмици ще бъдат коренно различни", прогнозира проф. Габровски.

"Убеден съм, че един от основните аргументи на много хора, че не били виждали болен с Ковид и не били чували за такива болни, скоро няма да важи. Скоро те ще имат такива познати. За съжаление до края на годината всеки от нас ще познава някой, който е починал от Ковид", допълни той.

"Хората обикновено се заразяват на маса, в заведения, в компания, в която се чувстват сигурни, без да имат никакво основание за това", убеден е лекарят.уолъс
10/22/2020 21:31:17

"до края на годината всеки от нас ще познава някой, който е починал от Ковид"... ето го родния проф. Нийл Фъргюсън (онзи с апокалиптичните компютърни моделчета)... той предрече 100 000 умрели от ковид в Швеция (шведите не се оставиха на паниката, не затваряха, маскираха и тем подобни) до края на юни... реалното число се оказа 5800 (като шведите броят умрелите с вируса за умрели от вируса, не е правилно, но дава най-лошия възможен резултат... впрочем средната възраст бе 84г.)... понастоящем живота в Швеция си върви нормално (без маски и простотии), стадния имунитет е факт, смъртността от ковид е практически нулева... ПРАВИ БЯХА! Да внимават тукашните пророци, ще им припомним какви са ги дрънкали!

To Wallace
10/22/2020 23:39:30

Oh STFU !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...