3°C   София
 

Очаквам до 20-25 дни да получим първата голяма пратка с лекарства за коронавирус, правителството одобри средства и договор. Това заяви в Плевен зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на областна среща с ръководителите на здравните институции от региона, предаде БТА. 

Той представи актуални данни за засегнатия медицински персонал от епидемията от Ковид-19 - общо 1727 човека, от които активните случаи са 590, на домашно лечение 513 и 74 лежат в болница, като трима от тях са в интензивно отделение. От тези случаи 626 са лекари, активни до момента са 212, а 175 са на домашно лечение, в лечебни заведения са 36 и един - в интензивна структура, посочи зам.-министърът. "Вижда се колко скъпо плаща съсловието в битката с тази инфекция и това е причината за въвеждане отново на допълнителните мерки на носенето на маски. Максималното ограничаване на заразяването е изключително важно за момента", подчерта той.

По думите му в Плевен "явно се върши добра работа, защото областта е в жълтата зона на картата". Шест са областите в червената зона, което е силно плашещо - там се засилва контролът за всички мерки, отбеляза д-р Пенков. По отношение осигуряването на системата с кадри той посочи, че идеята е да помогне всеки, който може, включително и студентите от университета, специализантите, да вземат участие в дежурствата и да подпомогнат болницата. "Трябва да говорим с всички гилдии в нашия съюз, за да се случат нещата", каза заместник-министърът. В момента сме почти на критично ниво на запълване на всички легла, които съществуваха в началото като възможност за хоспитализация на болни от короварирус и затова се мобилизират навсякъде допълнителни структури, изтъкна той.

 Нужно е непрекъснато обучение на всички здравни кадри, които работят в лечебни заведения, как да се предпазват от заболяването. "Малки грешки дават лош резултат - човек се заразява и излиза от строя", подчерта той. По думите му правителството прави каквото трябва. "Има сключен договор за ваксини. Една от големите компании, която прави биологични лекарства като ваксини е много напреднала и очакваме към края на годината - правителството гарантира - България да получи 2,5 млн. ваксини. Полагат се неимоверни усилия за осигуряване на всички нужни лекарства в болниците за лечение на хората и подсигуряване на целия есенно-зимен сезон с лични предпазни средства. Очаквам до 20-25 дни да получим първата голяма пратка с лекарства за коронавирус", каза още заместник-министърът.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...