Имали съмнения за COVID заради двустранна пневмония, но PCR-ът след смъртта й е отрицателен

Покъртителна история с 49-годишна пловдивчанка, която издъхна след отказ на пет болници да я приемат, разказа БНТ. Софка починала в последната болница, до която се добрали след дълго обикаляне.

Майката на Мирела вдигнала 37,5 температура и имала лека кашлица. Личният лекар следил състоянието й, което за 48 часа рязко се влошило и жената спряла да се храни. Обадила се на Спешна помощ, а медиците я оставили да се лекува вкъщи. На следващия ден я прегледал и личният й лекар, който издал направление за хоспитализация и се обадил за линейка.

В негово отсъствие екипът преценил, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките завели Софка в УМБАЛ "Свети Георги". Насочили ги към дежурните в Инфекциозната клиника.

"Взе и секрети за PCR тест, резултата от който щеше да стане понеделник, вторник. И аз я попитах мислите ли че тази жена има време до понеделник, вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не може ли да я приемат, защото нямали места", разказа Мирела Бочукова - дъщеря на починалата пред репортера от БНТ-Пловдив Нели Ангелова.

Софка страдала и от хронично неврологично заболяване.

"Нейното заболяване е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за коронавирус, но няма типични симптоми", каза Мирела Бочукова.

Жената е пренасочена към Транспортна болница в Пловдив, но заради тежкото й общо състояние от здравното заведение извикали линейка, която да я закара в трета болница - УМБАЛ "Каспела". Там по информация от Спешна помощ не я приемат в Ковид отделението със същия мотив.

Линейката продължила към болница УМБАЛ "Пловдив" - четвъртата болница. Там й направили изследвания. Според Спешна помощ обаче по уговорка между лечебните заведения отново са повикани да закарат Софка в УМБАЛ "Св.Георги", където се лекуват най-тежките случаи. И там й направили изследвания за прием в лечебното заведение.

"В 6 часа докторът излезе самодоволен и ми каза, че просто той е бил до тук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие че няма излезнал PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата", разказа Бочукова.

В писмен отговор до БНТ от университетската болница "Свети Георги" се казва, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението. "Потърсихме за коментар и останалите лечебни заведения, но не получихме официално становище", обясни репортерката Нели Ангелова.

Софка е починала в общинската болница "Свети Пантелеймон", а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря й е отказала аутопсия. Резултатът от PCR теста излязъл три дни след смъртта й и е отрицателен. От сдружението за развитие на българското здравеопазване са категорични, че близките трябва да подадат сигнал до агенция "Медицински надзор".

"Аз не съм медицинско лице, но винаги смятам, че ако се реагира навреме, човешкият живот може да бъде спасен, т.е. за мен тук е имало доста неадекватно поведение по цялата верига", коментира случая Боряна Ботева - Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Близките на починалата жена са започнали консултации с адвокати по медицинско право, а Регионалната здравна инспекция в Пловдив се е самосезирала по случая.