Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса.

Процедурата е изключително безболезнена и бърза, която не коства абсолютно нищо, освен малко време. Ако отговаряте на условията и го направите, може да спасите до 3 човешки живота.

„Методът е известен отдавна, от 1891 година, когато така е лекувана дифтерия, а пи късно е при други епидемии“, обясни пред Радио София д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението "Лечение на Ковид 19 с реконвалесцентна плазма".

Плазмата е 55% от кръвта, течната му част, допълни специалистът. Другите 45% са клетъчни елементи. 95 на сто от плазмата е вода. Останалите 5% са протеини, белтъци, хормони, антитела.

„След дарение на плазма дори не може да се говори за възстановяване. Два-три дни след това можеш отново да дариш. Обикновено се взема от 400 до 600 милилитра. Болният, на който се прелее богата на антинтела плазма, може да почувства подобрение до 24 часа.“

У нас прилагането на метода започна през април във Военномедицинската академия. Най-ефективен е до третия ден след влошаване и влизане в интензивно отделение или 12-13-и ден след заразата, уточни още д-р Михайлова. Досега във ВМА е прелята плазма на поне 23-ма болни.

Особено ценна е плазмата на по-тежко преболедувалите, защото тя е по-богата на антитела.

Засега плазва може да се дари единствено в Националния център по хематология и трансфузиология в София. Скоро ще може – и в други областни градове.

От сдружението в момента покриват пътните разходи на подходящите дарители. Това са хора над 50 кг, под 55 години, които за преболедували и са минали 40 дни след положителния им PCR тест.

Когато се обади на Националния кръвен център, по телефона се прави кратко стандартно интервю, с което се изяснява възможността за дарение.

Процедурата отнема до 50 минути.

Дарителят ползва 2 дни платен отпуск, както при кръводаряване.