Заповедта важи до края на ноември

30% намаление на заболеваемостта прогнозира здравният министър, ако мярката се спазва

Карантината става 10 дни, но за пациент без симптоми

“От четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни. Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват мерките. Ще дадем един ден на гражданите, за да могат да си закупят маски.”

Това обяви във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов след видеоконферентен разговор с експерти от Министерството на здравеопазването и членовете на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Рано сутринта на същия ден бяха обявени 1024 нови заразени за денонощие.

До момента маските бяха задължителни единствено в градския транспорт и на закрити обществени места - кина, магазини, ведомства и пр.

Предложението маските да станат задължителни и навън е на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. То получи подкрепата на здравния министър, който го определи като най-леката възможна мярка. По време на видеосъвещанието мярката е била подкрепена и от здравните експерти.

Маските на открито ще бъдат задължителни до края на ноември. “Всяка седмица правим конференции с експерти и ако имаме промяна на положението и вземем друго решение, веднага ще бъдете уведомени. Така че

ако има промяна

на новите

заболели под

25% или като

брой на 100 000

души, ще бъде

издадена

нова заповед”,

подчерта Ангелов.

От четвъртък със заповедта на здравния министър за маските ще се даде възможност и за намаляване на карантината от 14 на 10 дни. Но намалението ще важи само за хора, които са под карантина и нямат симптоми на COVID-19, обясни още министърът.

“Няма място за притеснение, ако ние спазваме мерките - да си сложим маската, да не се ръкуваме, да правим нещата с разум и интелект. Не бива да търсим умисъл във всяко действие на държавата, най-важното са здравето и животът на хората”, настоя Ангелов.

Здравният министър обеща да разговаря с образователния Красимир Вълчев и да решат ще се затягат ли мерките в училищата. (Каква е позицията на министъра на образованието - виж на 6-а стр.)

Пред журналисти здравният министър изчете и писма от родители до него и Вълчев, в които

се настоява

всички училища

да преминат на

онлайн обучение,

както и университетите, а служителите в държавната администрация да работят от вкъщи. До десет души да могат да се събират на закрито и максимум 30 на открито, в нощните заведения да се наложи вечерен час да работят до 22 ч, предвиждат още предложенията до двамата министри. Има обаче и родители, които са против маските, защото създавали дискомфорт на децата им, добави министърът.

“Министерството на здравеопазването и това на образованието сме поставени в средата на тази ситуация и трябва да вземем решение, което да има медицинска целесъобразност - да води до спасяването на човешки животи и спасяването на медиците”, каза Ангелов.

Нощните

заведения

нямало да се

затварят на

този етап,

обясни министърът.

От следващата седмица в София ще заработи денонощен Национален логистичен щаб, по подобие на колцентър.

“Държавата ще е разделена на 6 района, а целта ще е да се компенсират всички дефицити в системата и да са подобри комуникацията и координацията между структурите. Да няма хора, които чакат да бъдат приети в болница или преместени от едно в друго лечебно заведение или пък една болница има нужда от ремдесивир, веднага да бъде снабдена”, обясни министър Ангелов задачите на новия щаб.

След засиления контрол върху спазването на мерките се очаква спад на заболеваемостта с 30%, прогнозира министърът. Кои ще са шестте административни района, на които ще бъде разделена страната, ще стане ясно в четвъртък. Всеки район пък ще има собствен телефон за връзка с центъра.

1024 бяха новодиагностицираните с коронавирус в понеделник от направени общо 4406 PCR теста. Това означава, че положителни са 23,24% от тестваните, става ясно от данните в Националната информационна система.

Общият брой на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията стана 30 527, като активни са 12 366.

210 са излекуваните, като общият им брой до момента е 17 153.

В болница се лекуват 1562, от които 88 са в интензивното отделение. Само във вторник сутринта бяха обявени 22-ма нови починали.

Масови

проверки за

носене на маски

в градския транспорт и метрото в София, както и за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти имаше вчера в столицата по разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова.

Екипи на Столичния инспекторат са проверили 381 магазина в различни части на столицата. Съставен е един акт за неносене на маска, направени са предписания за спазване на дистанция и ползване на дезинфектанти. Осем акта на пътници без маски са съставени в градския транспорт, наложени са 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания.