3°C   София
 

Маските не са начинът за справяне с коронавируса - това мнение изрази пред БНР началникът на детското отделение в Ифекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Днес той отново коментира маските като антивирусна мярка и препълването на болниците.

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени. Това заяви доц. Атанас Мангъров.

"Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.Иван
10/20/2020 10:31:35

Вие не разбрахте ли, че Доц. Мангъров е пълен идиот? Защо му давате възможност да проповядва простотиите си? Човека явно има сериозни психески проблеми и ще бъде добре, ако му помогнете да се оправи, като му препоръчате добър психиатър!

Н.
10/20/2020 11:15:59

Аз не разбрах да е пълен идиот. Надявам се да продължи да проповядва! Други се надявах да спра да виждам/чувам, което също се оказа утопия.

ТНТ
10/20/2020 12:03:54

Да питам доц. Мангъров когато оперира някое дете в Детското отделение на Инфекциозна болница в София той и екипът му носят ли маска, шапка и други предпазни средства и ако "да", защо?

Заинтересован
10/20/2020 14:24:29

Мале мале, ама на този му разрешават и да оперира ли? Ужас! Та това си е чисто убийство! Вирусолог-хирург?!? Няма нужда да коментирам конкретната личност...

Гласът на разума,
10/20/2020 14:42:15

в случая - на доц.Мангъров, се опитва да внесе отрезвяване и снижаване на паническия елемент и хаотичните, безсмислени действия в цялата картинка, но бива заглушен от гласа на паникьори и хора, които отказват да се разделят с усещането за апокалиптична холивудска драма.

бай Пешо
10/20/2020 14:43:56

Явно олигофрените няма да свършат,след като си мислят,че с някаква платнена маска могат да се "спасят" от Ковид или какъвто и да е вирус. Когато почнат да падат по улиците кат' пилци,во главе /с/ маски,шлемове,наушници и пр. глупости ще разберат,ама ще бъде късно...

Гласът на разума,
10/20/2020 14:47:43

в случая - на доц.Мангъров, се опитва да внесе отрезвяване и снижаване на паническия елемент и хаотичните, безсмислени действия в цялата картинка, но бива заглушен от гласа на паникьори и хора, които отказват да се разделят с усещането за апокалиптична холивудска драма.

Гласът на разума,
10/20/2020 14:55:54

... Вируси и бактерии е имало далеч преди нас, ще ги има и дълго след нас, но сега се реши от едни конкретен да се направи цирк, невиждан досега от човечеството. ТНТ - ти правиш ли разлика му хора които се разминават в магазина или в парка, и операционна зала с отворен човек на масата, или и двете ситуации ти се струват еднакви?

Гласът на разума,
10/20/2020 14:56:48

...Четете само цифрите и си задавайте въпроси защо, и как така страни с много по-затегнати мерки от нас дават много по-големи показатели на заразени, болни и починали, а ние с нашата "прословута" недисцилинираност и протести, т.е. хора викащи с пълно гърло, и хвърчащи вследствие на това микрокапчици, нямаме и четвърт от техните показатели. Може би защото всички така или иначе преминаваме през поредната вирусна атака, огромен процент дори без да разберем за нея, една много малка част проявява симптоми, от тях още по-малка част го закъсва, а от тях още по-малка част умира. Процесът се изучава в училище, в часовете по биология и се нарича Еволюция.

Гласът на разума,
10/20/2020 14:57:52

... Заразен не значи автоматично болен! Вместо да правим от вируса слон (стара българска поговорка), и вместо да наричате професионалист като Мангъров идиот, се замислете върху следните думи на Марк Твен: "Всеки път, когато се окажете на страната на мнозинството, е време да спрете и да преосмислите мнението си."

уолъс
10/20/2020 20:21:43

Маниакалното настояване да се носят маски няма нищо общо с установените от науката (чрез релевантни изследвания, много такива са правени по света през годините) факти, които показват че маските (каквито и да били) НЕ ПОВЛИЯВАТ на разпространението на вируси. Доц. Мангъров е напълно прав за това, харесва ли ни, не ни ли харесва, е без значение, просто така стоят нещата (който знае английски може да провери, аз лично съм изчел поне 20 изследвания)... Проблемът е че здравият разум и логиката не са движещите сили на случващото се, даже по - скоро са пречка пред разгръщането на тоталитарния проект за Нов Световен Ред, което се случва пред очите ни и си върви по план (справка Event 201, а детайлите на плана в подробности на сайта на Световния Икономически Форум)

анонимен
10/23/2020 09:10:23

С маските пазите околните. Ако кихате и кашляте, запазвате пръските в маските и не ги разпръсквате наоколо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...