Маркерите на кардиолога проф. Фустър са базирани на начина на живот, оценката съвпада със златния стандарт

Един прост инструмент за оценка на сърдечния риск при здрави хора е почти толкова ефективен, колкото индекса за сърдечносъдово здраве, препоръчван от Американската сърдечна асоциация. Прогнозите на базата на 5 признака са известни в кардиологията като метод на Фустър по името на създателя му - световноизвестния американски кардиолог от испански произход проф. Валентин Фустър. Достоверността на резултатите на базата на неговите маркери е сравнима с получените от широко използвания клиничен алгоритъм.

Моделът е разработен за лесно използване в профилактика на сърдечносъдови заболявания, базирани на начина на живот. Замислен е в услуга на лекари с общ профил в малки селища без кардиологични клиники, но поради достъпността си са също толкова ефикасен начин човек да се ориентира за собственото си сърдечно здраве. Още повече, че десетки проучвания, сред които и две особено мащабни и проведени по най-стриктните правила на медицинската наука, съобщават за сходна точност на двата подхода при прогнозиране на субклиничната - безсимптомна, атеросклероза. Голямото практическо удобство е, че методът на Фустър

не изисква

лабораторни

тестове,

за разлика от алгоритъма с участие на изследване на холестерола и кръвната захар.

Предишни данни от проучването PURE, координирано от иконата в световната кардиология проф. Салим Юсуф, също показват, че анализът на кръвта понякога може да бъде пропуснат при преценката на сърдечносъдови рискове - особено предимство в регионите с ограничени здравни ресурси. Използването на 5-те признака, разбира се, не е оспорване на златния стандарт, а негово допълнение за най-широк и по-прост метод за първична профилактика и определяне на рискови групи.

Методът Фустер-BEWAT не изисква лабораторни изследвания. Абревиатурата се опира върху първите букви на английските думи за кръвно налягане (B - blood pressure), упражнения (E - exercise), тегло (W - weight), изхранване в смисъл на диета (A - alimentation) и тютюн (T - tobacco), в медицината се използвна и съкретеното име FBS.

Екипът на Фустър е проучил близо 4000 офис служители в Мадрид на възраст от 40 до 54 години и без сърдечни заболявания. Кардиолозите сравняват петфакторния резултат с резултатите от идеалния сърдечносъдов здравен индекс или ICHS. Не бих казал, че съвпадението е 100%, но е много, много близко, казва Фустър.

Познаването само на тези няколко ключови показателя може да предостави доста точна картина на моментното сърдечно здраве и да даде прогноза за близкото бъдеще, ако стойностите не се влошат по отношение на нормата.

Новият метод може да бъде ефективен начин за прогнозиране на риска и евентуално

да мотивира

хората за

промени в

начина на живот, които намаляват вероятността за инфаркти и инсулти.

В коментар за широкодостъпните маркери за състоянието на сърцето д-р Майкъл Блаха от “Джон Хопкинс” напомня, че е важно колко личните данни се отклоняват от препоръчителните стойности за определената възраст и пол. Не е достатъчно да отчетете, че имате високо или ниско кръвно налягане, а колко високо или ниско е налягането в артериите.

Резултат до

140/90 е

нормален за

повечето хора в

активна възраст, 120/80 е идеален. По-високите показания означават, че артериите не реагират адекватно на натиска, който кръвта упражнява върху стените на артериите (чисто физическото обяснение на кръвно налягане), директно повишавайки риска от инфаркт или инсулт.

В последните години движението излиза много напред по важност като фактор за сърдечно и общо здраве. Някои учени дори доказват, че

обездвижването

е по-рисково

дори от пушенето

и наднорменото

тегло

Физическата активност превъзхожда всяка друга мярка за здравето на сърцето и намаляване на риска от заболяване. Популярната мярка е човек да изминава по около 10 000 стъпки на ден. Друго правило е човек да се упражнява с умерена интензивност поне по 30 минути 5 пъти седмично – общо 150 минути, или енергично в продължение на 75 минути или повече.

Нормата за препоръчителното телесно тегло само привидно е сложна. Колебанията са свързани с т.нар. индекс на телесна маса и объркващата формула за изчисляването му. Ако човек се ръководи от нея, в активна възраст

индексът му

не бива да

надхвърля 25

Но според опитните кардиолози има и по-лесен ориентир – класическото правило ръстът в сантиметри минус 100. Когато полученото число е по-малко от показанията на кантара, резултатът се смята за лош. Колко лош, зависи от отклонението.

Диетичният репер за добро сърдечно здраве е да ядете

всеки ден поне

4 порции плодове

и зеленчуци,

да избягвате преяждане, да не прекалявате с животински мазнини и да не се тъпчете всеки ден с месо, особено преработено.

Наред с останалите маркери допълващ показател за нисък сърдечносъдов риск е

да не пушете или

поне да сте се

отказали преди

повече от 1 г.

И какво, ако не покривате условията? Например, пушач или наскоро отказал цигарите с кръвно налягане по-високо от 140/90, който живее обездвижено и е с индекс на телесна маса повече от 30 поради лоша диета, има всички рискови фактори.

С 5 лоши

показателя 31%

от артериите

вече са рискови за болести, казва Фустър.

В мадридското проучване само 6,5% отговарят на всичките пет идеални показателя. Данните са сравнение и с алгоритъма за сърдечния индекс. Екипът след това е анализирал изображенията на артериите на всеки пациент и е проверил дали резултатите от двата теста предсказват степента на заболяването. Изводът: методологията на Фустър е съпоставима с данните от ICHS.