Днес решават дали карантината ще стане от 14 на 10 дни

Отделенията за лечение на болни от коронавирус в няколко града вече са препълнени, леглата не достигат, а липсват и лекари, които да обгрижват пациентите. Най-затруднено е положението в Шумен, Бургас, Търговище и Добрич.

В понеделник новодиагностицираните с вируса бяха 395-има от направени 1581 теста, което означава, че процентът на заразените от тествалите се е цели 25%, показват данните в информационната система. Така общият брой на активните случаи у нас стана 11 574. В болници се лекуват 1500, от които 74 са в интензивното. Починали са 18 души.

Пред колапс

заради големия

брой заразени

са болниците

в Бургас

Всички 16 легла в инфекциозното отделение на градската болница вече са заети, а персоналът не достига. Специализираните за COVID-19 отделения в града бяха запълнени още в края на септември. Тогава кметът Димитър Николов поиска да бъдат включени и други болници в града в обслужването на болни от коронавирус.

Пред

затваряне заради

недостиг

на лекари

е Шуменската болница. И тук отделението за коронавирус е пълно.

Здравната система в област Търговище също е претоварена. Лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени, липсват и кадри.

Не достигат пари

за предпазни

облекла

и консумативи, каза зам. областният управител Панайот Димитров.

Инфекциозната болница в Пловдив към УМБАЛ “Свети Георги” също обяви, че не може да приема повече пациенти. Само в Пловдивско броят на заразените медици в момента е 87.

Липсата на сестри пък става все по-голям проблем в Добрич. Няма и доброволци, каза д-р Георги Желязков, прокурист на болницата в града. Нужни са 10 медсестри.

“Нямаме притеснения за недостиг на легла. Имаме притеснения за силата на българските медици, които вече 6 месеца нонстоп са опаковани в костюми, давайки всичко от себе си. Това е единственото нещо, което ни притеснява, и ще бъдем близо до тях. Ако трябва, ще влезем и в лечебните заведения да помагаме.

Няма да спрем

да бъдем

лекари”,

каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обиколи болниците в Благоевград, Сандански, Разлог и Гоце Делчев. Започнали са масови проверки в заведенията и градския транспорт, много кметове също наложили мерки, а това можело до 2-3 седмици да намали броя на заразените.

Във вторник ще има събиране на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, за да се реши дали карантината да бъде намалена от 14 на 10 дни, обясни още той. Според проучвания, правени в цял свят, “около 10-ия ден след началото на клиничните симптоми е малка вероятността човекът да предава заразата”, мотивира идеята Ангелов.