Лекарствата за редките болести няма да се отделят в отделно перо и за тях няма да има отделен бюджет в бюджета на здравната каса за 2021 г. Това реши надзорният съвет на НЗОК след 3-часово заседание тази вечер, съобщи шефът на надзора и зам. - здравен министър Жени Начева.

На него бе обсъден за първи път проектобюджетът на каста за следващата година. Именно в първоначалния вариант фигурираше включването на четвърта група лекарства - тези за редките болести, които да са в отделно перо.

Сега проектът ще бъде изпратен до здравния министър, който да нанесе последни корекции, ако има такива. Финалният вариант ще бъде разгледан от надзора утре следобед. След това ще бъде върнат до здравното министерство, което трябва да внесе проекта в Министерски съвет до сряда.

Идеята за извеждането на лекарствата за редки болести в отделна група остава на масата. През следващата година тя ще се обсъжда спокойно, ще се разговаря с фармацевтичната индустрия и евентуално ще бъде предложена за реализиране през 2022, обясни за "24 часа" вицепрезидентът на КНСБ и член в надзора на НЗОК д-р Иван Кокалов.

"Не е подходящо в такива кратки срокове да правим толкова значими промени. Това, което сме имали предвид, ще бъде обсъдено с представители на генерични и иновативни компании за следващи финансови години", обясни Жени Начева.

По общата финансова рамка промени няма да има. Тя възлиза на ръст от 338 млн. лв. С тях бюджетът на касата за догодина надхвърля 5 млрд. лв.