18°C   София
 

Със 77 починали седмицата 12-18 октомври е най-смъртоносната

Двоен скок на болните от коронавирус само за 18 дни отчита България. Като само за последната седмица бяха установени нови 4789 случая на COVID-19, а делът на позитивните PCR тестове стигна устойчиво над 13% от направените. Медици определиха ситуацията с думите “вирусът ни разката”.

11 228 бяха активните случаи на заразени с коронавирус в България според обявената в неделя статистика. За сравнение в началото на месеца в страната е имало 5477 активни случая.

Седмицата 12-18 октомври отбеляза поредица от рекорди по откриване на нови случаи на денонощие, като в събота бе обявен абсолютният рекорд до момента - 998 нови заразени за 24 часа. В Стара Загора разпространението на заразата вече е дифузно, а не на огнища, обявиха от регионалната здравна инспекция

“Натрупа се умора у хората и

пада гардът за

защита и за

предпазване

Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с БЦЖ и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни “разката”. Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението”, коментира бума на заразените с коронавирус доц. Добри Василев от Александровска болница пред БНР.

Лекуващите се в болници от коронавирус стигнаха 1484, а 79 са в изключително тежко състояние и се лекуват в интензивните отделения. В 4 области на страната пък вече се падат по-малко от петима медици на един заразен - Благоевград, Търговище, Шумен и Сливен. В това съотношение се включват не само лекари, но и медсестри, санитари и пр.

За последното денонощие починаха 10 души, 77 са за последната седмица. Това е нов мрачен рекорд. Предната седмица - рекордьор по смъртни случаи, бе с 66.

От тази седмица карантината за носителите на коронавирус трябва да бъде намалена от 14 на 10 дни, както разпореди в петък премиерът Бойко Борисов. Освен това краят на карантината вече не настъпва след задължителен отрицателен тест за COVID-19, а само с изтичане на срока ѝ.

“Шансът за заразяване намалява силно след няколко дни,

но не е равен на нула. Това обаче е така и при 14-дневната карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест”, коментира доц. Василев намеренията на правителството за намаляване на карантината.

Доц. Василев: По-вероятно е да се намери лечение, а не ваксина

По-вероятно е медиците да намерят лечение на вируса, причиняващ COVID-19, отколкото да се създаде ефективна ваксина. Този коментар направи началникът на Клиниката по кардиология на Александровска болница доц Добрин Василев пред БНР.

“Лично аз си мисля, че по-вероятно е да се намери някакво лечение. В момента вероятно ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне. Вече за ваксината ще трябва повечко да почакаме”, заяви кардиологът.

“Беше доказано, че от ремдесивир има полза. Според голямо американско проучване позитивното въздействие на медикамента е факт, затова и се оспорва становището на Световната здравна организация”, поясни още Добрин Василев. “Статистическите данни показват, че ремдесивир е ефективен препарат за лечениe на COVID”, допълни той.

Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все повече доказателства за това, каза още доц. Василев. За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимптомно, 5% я прекарват критично, припомни той. По думите му абсолютно е доказано, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...