Ще се справят ли болниците с втората вълна на коронавируса и как медицинският персонал понася кризата покрай пандемията? Темата коментират работещите на първа линия от лечебни заведения в Бургас и Монтана пред NOVA. 

„Засега се справяме. Забелязва се обаче преумора на част от персонала. Медицинските сестри, които още от лятото работят в Инфекциозно отделение в окръжна болница и при нас, са затруднени в изпълнението на дейността си”, каза пулмологът в бургаската болница „Бургасмед” д-р Дина Досева.

„Умората е чисто физическа. Работим по 12 часа. Смятам, че мога да продължа да го правя”, добави старшата сестра Христина Янова.

„Умора при мен все още няма, но напрежението е голямо. Това е ново заболяване и всеки пациент е различен. Засега най-неприятен в работата е хаосът, който е извънболничната система.Пациентите не се насочват както трябва и това създава напрежение”, началникът на Вътрешно отделение д-р Силвия Атанасова.

Тя посочи, че медицинският персонал се стреми да не показва притесненията си.

„Ние също сме хора, нас също ни е страх, имаме близки и мислим за тях. Спазваме всички мерки”, сподели д-р Атанасова.

Д-р Досева посочи, че преумората оказва своето влияние. „Няма да е никак лошо да се увеличи персоналът в отделенията за лечение на коронавирус. На всички е ясно, че има недостиг на медицински кадри. По време на пандемията, той се усеща най-много”, добави тя.

Тревожна остава ситуацията с коронавируса в Монтана. В Инфекциозното отделение в окръжната болница са настанени 30 души.

„Наложи се да върнем няколко пациенти в предните дни. Капацитетът ни е 36 легла, повече е невъзможно да приемем и обслужваме. Работим две лекарки, заедно с осем сестри, които вече са изтощени”, каза завеждащият Инфекциозното отделение в монтанската болница д-р Илияна Събчева.

Медикът поясни, че заболеваемостта в града нараства. Апелира хората да носят маски, да спазват дистанция, както и да избягват близките контакти.