16°C   София
 

Храните с високо съдържание на захар могат да увеличат риска от развитие на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, биполярно разстройство и агресивно поведение, се казва в доклад, публикуван в списание „Evolution and Human Behaviour“.

Изследователи от Университета в Колорадо установяват, че фруктозата, компонент на захарта и високо фруктозния царевичен сироп, както и пикочната киселина, метаболитът на фруктозата, могат да предизвикат тези нарушения при генетично предразположените към тях. Чрез понижаване на енергията в клетките, фруктозата "предизвиква фуражна реакция, подобна на тази, която се случва при глад", която ефективно стимулира поведения като поемане на риск, импулсивност, бързо вземане на решения и агресивност, казват изследователите. Този фуражен отговор предизвиква прилики с поведенчески разстройства като ADHD, както и биполярно разстройство и агресивно поведение, предава dariknews.bg.

„Има много доклади, които предполагат, че захарта или други добавени подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза може да са в състояние да причинят или влошат различни поведенчески разстройства“, каза съавторът на изследването д-р Ричард Джонсън пред UPI. "Доказателствата се основават на уникалната способност на фруктозата да намалява енергията“, каза Джонсън, професор в Медицинския факултет на Университета в Колорадо.

Теорията се основава на „базирания на еволюцията път за оцеляване“, използван от животните за защита срещу глад, според Джонсън и неговите колеги. В исторически план животните и хората са използвали този отговор за оцеляване, разбирайки, че трябва да поемат определени рискове, за да получат храна и да избегнат глада и смъртта, казват изследователите. Този път на оцеляване обаче сега се активира от фруктозата, което води до отлагане на мазнини в черния дроб и кръвта, развитие на инсулинова резистентност и намаляване на енергийните разходи, предполагат по-ранни изследвания на Джонсън и неговите колеги.

Въвеждането на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп в човешкото хранене е довело до значително увеличаване на приема на фруктоза през последните 300 до 400 години, а Джонсън и колегите му твърдят, че това ниво на прием е по-високо „от предвиденото от природата."

В допълнение към разрастването на епидемии при затлъстяване и диабет, приемът на високо съдържание на фруктоза може да доведе до проблемно поведение, тъй като човешките клетки се стремят да възстановят загубената си енергия.

Новият доклад описва как високите количества фруктоза, открити в рафинираните захари в типичния западен начин на хранене, могат да допринесат за развитието на поведенчески разстройства.

"Идентифицирането на фруктозата като рисков фактор не отменя значението на генетичните, семейните, физическите, емоционалните и екологичните фактори, които оформят психичното здраве", каза Джонсън.

Болести като ADHD и биполярно разстройство са генетични - което означава, че се предават от родител на дете.

Юджийн Арнолд, почетен професор по психиатрия в Държавния университет в Охайо препоръчва диета, изградена около „естествени, пълноценни храни“, като средиземноморската диета.

„Основно правило е: ако списъкът на съставките в етикета на хранителен продукт е толкова дълъг, че не искате да го четете - не го купувате“, каза той.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...