"Пандемиите: Променят ли начина, по който възприемаме възрастта и остаряването" е мотото на днешния 1 октомври - Международен ден на възрастните хора.

Денят се отбелязва от 1991 г. с решение на Общото събрание на ООН в съответствие с резолюция A/RES/45/106 от 14 декември 1990 г. с цел да се повиши информираността относно проблемите на възрастните хора и да се отбележи приноса и участието им в обществото. По данни на ООН към 2019 г. в света има 703 млн. души на възраст 65 или повече години.

Броят на възрастни хора е най-голям в Източна и Югоизточна Азия - 261 млн. души, като след тях се нареждат Европа и Северна Америка с над 200 млн. души. Това съобщи БТА.

В навечерието на 1 октомври стана известно, че в условията на пандемия всички пенсионери в България ще получат увеличение на пенсиите през следващата година, а добавката от 50 лева към пенсиите може да остане до края на март. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Според статистическите данни средно около 56 лева на месец дават пенсионерите за лекарства. С допълнителните 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса.
Обсъждат се различни варианти за увеличение на пенсиите , като най-благоприятен, според министъра, е този, при който минималната пенсия става 300 лева, а максималната - 1400 лева.

Експертите ще дискутират дали увеличението на всички пенсии да стане през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило". По-рано беше обявен вариант и за преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход от 2015 година.

От КНСБ поискаха минимална пенсия - 300 лева, максимална - 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите.

Минималният размер на пенсиите трябва да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45 на сто от нея, а максималният - да е 45 на сто от новия размер на максималния осигурителен доход, който според КНСБ трябва да е 3200 лева догодина.

КНСБ предлага нови правила за следващата година при осъвременяването на пенсиите - диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева и линията на бедност - 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително - с около 10 процента. Законът допуска осъвременяване да се прави с повече от минималното, получено по т.нар. швейцарско правило - 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход през предходната година. Прогнозите очаквания са за около 5 на сто по швейцарското правило да е стандартното увеличение, като от КНСБ предлагат в диапазона на ниските пенсии до линията на бедност, увеличението да е двойно - около 10 процента.

От 369 лева и една стотинка до максималната пенсия осъвременяването трябва да е с тези почти пет на сто стандартно увеличение, каквито са прогнозните очаквания, смятат от синдиката.

КНСБ не се отказва и от идеята за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж - този коефициент да расте до достигане на 1,5 от сегашните 1,2 на сто. Ако се предложи 1,3 на сто, очакванията са за увеличение на 10 на сто на всяка пенсия.